Balaton vs. Adria vita: elképesztő dolgokról hullt le a lepel

Pénzcentrum   
  Megosztom
Balaton vs. Adria vita: elképesztő dolgokról hullt le a lepel

"Lehet Balatont kínálni, de ha a római amfiteátrumot akarja valaki megnézni, az nem ugyanaz. Az emberek már céltudatosabbak, a nyaralás szofisztikáltabb, mint régen" - mondta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Barna Béla, a Csámborgó túravezetője, világjáró, aki eddig a világ 88 országában járt már. A Pénzcentrum a turisztikai szakértővel beszélgetett többek között a most érvényben lévő korlátozásokról; az országok színbesorolásának problematikusságáról; az örökérvényű Balaton vs. Adria polémiáról; de az Airbnb-reguláról is. Interjú

Pénzcentrum: Márciusban jött a teljes leállás, majd májusban nagyjából visszatért a normális élet, nemrég azonban élesedett az új turisztikai besorolási rendszer, mekkora nehézséget okoz ez most a szakmában?

Barna Béla: Március 12-e a turizmus fekete szombatja, onnantól számítva 1,5-2 hónapos teljes leállás volt minden területen. Hogy ebből milyen a talpra állás, az nem egyszerű kérdés. Egyrészt a belföldi turizmusra számítanak a szállásadók, utazási irodák, de az embereknek elfogyott a szabadságuk, munkahelyek vesztek el, és a nyár még oké, de azt senki nem tudja, mi lesz majd ősztől. Maradnak-e addig pénzek arra, hogy legalább belföldre eljussanak emberek. A szálláshelyek jelenlegi foglaltságát nézve jók az előjelek, de nem tudjuk, hogy ez miből adódik. Lehet, hogy most például inkább azok az emberek foglalnak szállást belföldön, akik nem mernek külföldre menni, és most miattuk nagy idehaza a kereslet.

Hogyan hat ez a mostani miliő az utazóközönségre?

Azt látni, hogy az emberek óvatosabbak. A külföldi utakkal kapcsolatban az most a nagy probléma, hogy az emberek az elmúlt pár hónapban bizonytalanságot tapasztaltak, és ez talán rosszabb, mint az egyértelmű szabályok. Egyik nap lehet utazni, másik nap nem. Lett volna múlt héten egy albán utam túracsoporttal, akkor még Albánia teljesen tiszta ország volt, zöld színnel. A hegyekbe mentünk volna túrázni, emberekkel sem találkoztunk volna, de mindegy, mert egyszercsak Albánia piros jelzést kapott. A csoportom tagjai pedig nem tudtak volna bevállalni 2 hét karantént a hazatéréskor. Így az összes utas elvesztette a repülésbe tolt pénzét, hiszen a repülő ment, a szolgáltatást igénybe lehetett volna venni. De ilyen esetre semmilyen jogorvoslat nincs.

Az a nemzetközi szabály, hogy ha a repülő felszállt, akkor nincs repjegyár visszatérítés, mondván, miért nem voltál rajta. Nem csoda, hogy az emberek nem mernek így tervezni, repülőjegyet venni. Most nemcsak a vírushelyzet veszélyes, hanem az erre adott politikai válaszok is szerte a világban. Ez egy nagyon rossz üzenet a jövő utazóinak. Régen tervezhető volt minden, egy évvel előre le volt foglalva minden. Most pedig azt sem tudni, hogy holnap mi lesz.

A cikk folytatásában a Balaton és a tengerpart kérdésköréről, szállás árakról olvashatunk a Pénzcentrum oldalán és azt is megtudhatjuk, hogy egy szakértő szemszögéből "jó-e idehaza nyaralni".

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

pénzcentrum

balaton

adriai-tenger

nyaralás