Kiderült: ezért kell valójában légi kémiai irtással pusztítani a szúnyogokat most Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült: ezért kell valójában légi kémiai irtással pusztítani a szúnyogokat most Magyarországon

A célzott biológiai szúnyogirtás sokkal hatékonyabb, mint a kémiai, mert nem a fejlett szúnyogokat, hanem a lárvákat pusztítja el, más rovarokat viszont – a kémiai szerrel szemben – nem károsít.

A katasztrófavédelem és az általa megbízott konzorcium felkészületlensége és nem az időjárás vezetett oda, hogy most újra az elavult módszerrel, vagyis a légi kémiai irtással igyekeznek pusztítani Magyarországon a szúnyogokat, írja cikkében szakértő forrásokra a 24.hu. A Nemzeti Népegészségügyi Központ hétfőn bejelentette, hogy átmenetileg, 180 napra újra engedélyezik azt a módszert, amelyet az Európai Unió országaiban már csak indokolt esetben és akkor is csak egy-egy adott területre koncentrálva lehet alkalmazni. Az NNK indoklásában az utóbbi időben hullott nagy mennyiségű esőre és egy esetleges, szúnyogok okozta betegséghullám megjelenésére hivatkozott.

A cikkben ugyanakkor azt írják, a megszólaltatott források szerint a csapadék mennyisége nem volt kirívó, komolyabb árvíz sem volt az idén, az úgynevezett invazív fajokat pedig nem vagy csak nagyon kis százalékban lehet kémia légi irtással kiirtani.

(Ez sokkal hatékonyabb, mint a kémiai, mert nem a fejlett szúnyogokat, hanem a lárvákat pusztítja el, más rovarokat viszont – a kémiai szerrel szemben – nem károsít.)

Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa megmosolyogtatónak nevezte a népegészségügyi központ bejelentését, megjegyezve, hogy Magyarországon egyébként is csupán egy százalékban történik biológiai irtás, és 99 százalékban alkalmazzák a kémiait. Szerinte az egyik legnagyobb probléma, hogy az NNK magyarázatában emlegetett invazív fajokról jóformán semmilyen információnk nincsen, pedig ezek felkutatása is alapvető feladat lenne.

Az irtásért felelős katasztrófavédelem szintén a nagy mennyiségű csapadékra és a szúnyogok által terjesztett betegségekre hivatkozik a döntés kapcsán. A portál megkeresésére azt írták, hogy a dél-nyugati országrészben a biológiai és a földi kémiai kezelésekkel elfogadható szintre sikerült csökkenteni a szúnyogártalmat, viszont a Duna mentén jelentős számban, míg a keleti országrészben, elsősorban a Tisza és a Körösök térségében tömegesen vannak jelen a csípőszúnyogok.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szúnyog

szúnyogirtás

szúnyoggyérítés

légi kémiai szúnyogirtás