Magyarok millióit érinti: ezekben a megyékben egyáltalán nincs tb-szerződött fogászati ügyelet

HelloVidék   
  Megosztom
Magyarok millióit érinti: ezekben a megyékben egyáltalán nincs tb-szerződött fogászati ügyelet

Az ügyeletet az alapellátás részeként az önkormányzatoknak kellene megszervezniük, a biztosító olyan kevés pénzt fizet a feladatra, hogy abból szinte lehetetlen megoldani a problémát.

Több mint kétmillió embernek okoz gondot, ha a hivatalos rendelési időn túl fájdul meg a foga, hat megyében ugyanis nincs közfinanszírozott 24 órás fogászati ügyelet, írja a Népszava. Itt a lista:

  • Csongrád-Csanád,
  • Somogy,
  • Fejér,
  • Győr-Moson-Sopron,
  • Tolna és
  • Veszprém megye.

A lapnak nyilatkozó szakember szerint valószínűleg annak sem sokkal könnyebb, aki más megyékben él. Mint mondja: noha

A körülbelül 1400 forintos óradíjból kellene finanszírozni a fogászati anyagot, az orvos és az asszisztencia bérét, a takarítást, és az egyéb rezsiköltségeket. Ennyiből nem lehet fenntartani ezt az ellátást, így országosan alig van 24 órában működő fogászati ügyelet, ahol pedig van, ott az önkormányzat mélyen a zsebébe nyúl. A legtöbb helyen – bár a jogszabály szerint folyamatos ügyeleti ellátást kellene biztosítani – a hétvégén és az ünnepnapokon néhány órás ügyeletet szerveznek. Akinek nem ekkor fájdul meg a foga, az vagy elmegy egy magánszolgáltatóhoz, vagy szenved.

A Népszavának nyilatkozó fogorvos gyors számítása szerint egy megyei jogú nagyvárosban egy előírás szerint fenntartott fogorvosi ügyelet a legóvatosabb becslések szerint se hozható ki évente 50-60 millió forintnál kevesebből.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fogászat

fogorvos

egészségügy

ügyelet