Elhárították a problémát: újra veszélytelenül fogyasztható a vezetékes víz

MTI   
  Megosztom
Elhárították a problémát: újra veszélytelenül fogyasztható a vezetékes víz

2020. július 29-én rendelte el a hatóság Siófok Kiliti városrészben a vízfogyasztásra vonatkozó korlátozást Pseudomonas-szennyezettség miatt. Azonban mostanra megszűnt a szennyezettség az ivóvízben és újra fogyasztható forralás nélkül.

A vízmintavételi eredmények alapján megszűnt a baktériumszennyezettség a vezetékes ivóvízben Siófok Kiliti városrészében. A DRV Zrt. a szennyezés forrásának felderítését szolgáló rendkívüli vízmérő-leolvasások alkalmával eddig 3 illegális hálózatra táplálási helyet azonosított, de a hétvégén is folytatják az ellenőrzéseket.

A vízellátó rendszer fertőtlenítését követően, az elmúlt napok vízmintavételi vizsgálatainak eredményei alapján a vízminőség helyreállt, ezért a csapvíz forralására a továbbiakban nincs szükség.

A vízfogyasztásra vonatkozó korlátozást 2020. július 29-én rendelte el a hatóság a városrész ivóvízhálózatában kimutatott Pseudomonas-szennyezettség miatt. A vezetékes ivóvíz akkortól csak forralás után volt fogyasztható Kilitiben, és a lakosok az utcákat járó lajtoskocsikról is vételezhettek tiszta ivóvizet.

A társaság a lakosság és az illetékes hatóság állandó tájékoztatása mellett a szennyeződés kimutatásától kezdődően folyamatosan végezte a kiliti ivóvízhálózat, valamint a víztároló mosatását, továbbá a vízmintavételezéseket és -vizsgálatokat a városrészre, Siófokra, majd a háttértelepülésekre vonatkozóan.

Annak érdekében, hogy a júliusban immár másodszor fellépő baktériumszennyezettség forrását felderítsék, és kiszűrjék az esetleges illegális hálózatra táplálásokat, a DRV szakemberei rendkívüli ellenőrző vízmérő-leolvasásokat végeztek augusztus 1–2-án a településrészen, amit a mostani hétvégén megismételnek. Emellett megkezdték a saját tulajdonú kutak vizének közüzemi hálózatra jutását és így a vezetékes ivóvíz elszennyezését megakadályozó visszacsapó szerelvények beépítését valamennyi bekötési helyen – a várhatóan hónapokig tartó munka mintegy 10%-ával végeztek 2 nap alatt.

A több mint 2500 bekötési hely közel 70%-át sikerült leolvasni múlt hétvégén, közülük 29 további kivizsgálásra szorul. Három helyen derült fény illegális hálózatra táplálásra, melyekről jegyzőkönyv is készült. A társaság ügyfélszolgálata haladéktalanul felszólítja az érintett felhasználókat, hogy szüntessék meg ezt az állapotot, és intézkedik a szankcionálásról.

Annak érdekében, hogy csökkentsék a hasonló esetek előfordulását, a jövőben a társaság szakemberei a leolvasások és a vízmérőcserék alkalmával is minden esetben ellenőrizni fogják, hogy visszafelé forog-e a vízmérő óra, a vizsgálat eredményét jegyzőkönyvben rögzítik, majd megteszik a szükséges intézkedéseket.

A DRV Zrt. továbbra is arra kéri a felhasználókat, hogy felelősen, szakszerűen és a jogszabályi előírásoknak megfelelően üzemeltessék a házi vízellátó rendszerüket, hogy ne veszélyeztessék mások egészségét. Kérik továbbá a tisztelt kiliti felhasználóik együttműködését az augusztus 8-án 8 órától zajló rendkívüli hétvégi vízmérő-leolvasások sikeres elvégzéséhez, hogy szakembereik a településrész valamennyi bekötési helyének ellenőrzésével kiszűrhessék az esetleges további, illegális hálózatra táplálásokat.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

víz

szennyezettség