Koronavírus: karanténba kerülhetnek a vidéki egyetem diákjai

HelloVidék   
  Megosztom
Koronavírus: karanténba kerülhetnek a vidéki egyetem diákjai

A Soproni Egyetem kéthetes karanténra kötelez valamennyi külföldről érkező hallgatót. Ettől függetlenül teljes kapacitással üzemelnek a kollégiumaik, fokozott higiéniai előírások betartása mellett.

Teljes kapacitással üzemelnek szeptembertől az egyetemi kollégiumok, beköltözhetnek a külföldi hallgatók is, és nem lesz kötelező koronavírus-tesztelés, írja a Magyar Nemzet. Óvintézkedéseket viszont bevezetnek, például korlátozzák a vendégfogadást, elkülönítő helyiségeket alakítanak ki, maszkviselést írnak elő, sőt az ELTE magánszállásokat is kínál, hogy csökkentse a zsúfoltságot. A felsőoktatási intézmények azt mondják, nem emelik a kollégiumi díjakat tavalyhoz képest.

A Debreceni Egyetem azt közölte, hogy az új tanévet a teljes, hivatalos férőhelyszámmal kezdik, nem terveznek kapacitáscsökkentést az esetleges második hullám miatt. Van ugyanakkor forgatókönyvük arra nézve, hogy mi legyen a külföldi hallgatókkal, mint írták,

Az egyetem erre a célra 300 férőhelyet kíván bérelni. Jelezték azt is, hogy nem emelik a lakhatási díjakat tavalyhoz képest.

A Nyíregyházi Egyetemre is visszatérhetnek a külföldi hallgatók, és szükséges esetén gondoskodnak a hatósági házi karanténra kötelezett fiatalok elhelyezéséről. A fertőzés kialakulásának minimalizálása érdekében a normál, alacsonyabb komfortfokozatú 2+2 ágyas szobákban most inkább 1+1 fő szobabeosztással helyezik el a diákokat, folyamatosan fertőtlenítik a helyiségeket, de a beköltözéskor senkitől nem kérnek igazolást vagy negatív koronavírustesztet. Ezzel együtt kérik a lakókat, hogy felelős magatartásukkal segítsék a védekezés hatékonyságát, valamint tartsák be az egészségügyi megelőző intézkedéseket.

A Soproni Egyetem oktatási rektorhelyettese, Katona György azt nyilatkozta:

Ettől függetlenül teljes kapacitással üzemelnek a kollégiumaik, fokozott higiéniai előírások betartása mellett, felkészülve arra is, hogy esetleges megbetegedés esetén lehetőség legyen az azonnali elkülönítésre. A rektorhelyettes hozzátette: országos összehasonlításban is kiemelkedő a kollégistáik aránya, a jelentkezőknek általában csak 5-10 százaléka nem jut elhelyezéshez. Az elsőéveseknek azt ígérik: mindenki kap helyet, mivel Sopronban igen magasak az albérleti díjak.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

kollégium

kollégista

egyetem