Nagyon vigyázzunk: ezeken a balatoni településeken már napi szinten randalíroznak a vaddisznók

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyon vigyázzunk: ezeken a balatoni településeken már napi szinten randalíroznak a vaddisznók

Nemcsak a belterületi lakosoknak, nyaralóknak jelentenek gondot, hanem a külterületen végzett mezőgazdaságban is súlyos károkat okoznak. Az állatok gyümölcsöseket tesznek tönkre, és nem nagyon lehet már kukoricát, búzát sem termelni a területen.

Az egész országban gondot jelent a vaddisznók túlszaporodása – véli Sári Ferenc erdész, aki az Inforádiónak adott interjút. Mint mondta, leginkább a Badacsony és Zánka közötti partszakasz lehet érintett, illetve az utóbbi egy évben Balatonszepezd és Révfülöp az, amely kiemelkedő vaddisznó-problémával küzd, ami miatt

Az említett Balaton-parti települések egy vékony sávként húzódnak a vadászterületek között. Az erdész szerint a gondot az okozza, hogy a külterületeken nincs megfelelően gyérítve a vaddisznó-állomány. Mindezt jól mutatja, hogy nemcsak a belterületi lakosoknak, nyaralóknak jelentenek gondot, hanem a külterületen végzett mezőgazdaságban is súlyos károkat okoznak.

A vadállomány-gyérítés jelenleg is zajlik, de nem elég hatékony. A kihelyezett táplálékok, nem megfelelő kerítések miatt is megjelenhettek a vaddisznók az udvarokban a Balaton környéki településeken, az elhanyagolt telkek pedig búvóhelyként szolgálhatnak számukra – tette hozzá mondta Méhes Dóra, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője.

Mivel lakott területen kizárólag hatósági engedéllyel lehet kilövést elvégezni, ha valakinek problémája adódik azzal, hogy az ingatlanja területén vadállatok találhatóak, akkor bejelentést kell tennie – írásban vagy személyesen – a helyi önkormányzat jegyzőjénél, aki aztán ezt jelzi az illetékes rendőrkapitányságnak, amely hivatott arról dönteni, hogy hol és mikor lehet végrehajtani a vadállat kilövését.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vaddisznó

vadkár

vadállat

balaton

vadállomány-gyérítés

kilövés