Használhatatlanok az üdülők ezen a csodálatos településen: ez okozza a bajt

HelloVidék   
  Megosztom
Használhatatlanok az üdülők ezen a csodálatos településen: ez okozza a bajt

Az utóbbi évek fejlesztései után végre újra érkeznének az üdülőövezetbe. A strandra vezető utat is sikerült hosszú idő után felújítani és végre kezdett visszatérni az élet a faluba, ám az elviselhetetlen szúnyoghelyzet miatt minden megtorpant és az irtásra nincs lehetőség - írja a Szoljon.

A portál információi szerint a vérszívóktól szenvednek Tiszapüspökiben, ahol a folyóparti település üdülőövezete és közvetlen környéke ugyanis természetvédelmi terület, ahol tilos a szúnyoggyérítés. A településen hiába permeteznek hatástalan és a visszatérő üdülőtulajdonosok nem tudják használni ingatlanjaikat a rajokban támadó szúnyogok miatt.

Gyakorlatilag félkörbe vesz minket a folyó, és ötszáz méterre fekszik tőlünk a holtág

– mondta Bander József polgármester.

A két kilométeres szakaszon, ami negyven hektárt jelent üdülőtulajdonosok és állandó lakosok is élnek, de a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nem lehet szúnyogot irtani, sőt Tiszapüspöki egész környezetében tilos a gyérítés. A falu belterületén, ami százötven hektárt jelent, lehet irtani, de ötszáz méterrel odébb már nem, így akár egy légáramlat is beviszi a szúnyogutánpótlást.

Próbálunk zöld ágra vergődni ebben a kérdésben, hivatalos levelezésben állok a különböző hatóságokkal, de hiába kapok választ, mindenhol falakba ütközöm, nemhogy engedélyt nem kapok az irtásra

– mondja a polgármester.

Az utóbbi évek fejlesztései után végre újra érkeznének az üdülőövezetbe. A strandra vezető utat is sikerült hosszú idő után felújítani, bár a nyomvonal kijelölése a környezetvédelmi szempontok miatt nem volt egyszerű. Miután sikerült az útfelújítás, végre kezdett visszatérni az egykor nyüzsgő élet a Tisza-parti üdülőövezetbe.


A helyiek is fontosnak tartják az élővilág védelmét, de szeretnék megvizsgáltatni a lehetőségét annak, hogy abból a több ezer hektár nagyságú természetvédelmi területből, amely körülvesz bennünket, azt a negyvenet, ki lehetne-e venni a tájvédelmi körzet minősítésből. Ha légi permetezést nem is, de legalább a földi gyérítést végezzék el.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

szúnyog

vérszívó

invázió