Kiderült: ez lesz a pincékben lévő, silány minőségű magyar borok sorsa

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült: ez lesz a pincékben lévő, silány minőségű magyar borok sorsa

Két fontos borpiaci intézkedésen túl az agrártárca a következő három évben jelentős összeggel támogatja a magyar borok népszerűsítésére az EU határain belül és a harmadik országok piacain.

Bár az idén is lehetőségük volt a szőlőtermelőknek arra, hogy éljenek a zöldszüret lehetőségével, az eddigi adatok azt mutatják, hogy a tavalyinál kisebb területen döntöttek a fürtök megsemmisítéséről az érintettek, írja a Magyar Nemzet. Az Agrárminisztériumtól kapott tájékoztatás szerint ebben az évben összesen 2894,7 hektáron döntöttek a fürtök megsemmisítéséről a gazdálkodók, ami az ország borszőlő-termőterületének 4,6 százalékát jelenti. A tárca szerint a gazdálkodók nem használják ki a kompenzációra rendelkezésre álló 5,1 milliárd forintot, a jelenlegi becslések szerint megközelítőleg négymilliárd forintnyi támogatási igény beérkezése várható.

A zöldszüret mellett Brüsszel a krízislepárlás támogatását is lehetővé tette.

A krízislepárlásra 2,5 milliárd forintos keretösszeggel, mintegy 250 ezer hektoliter borra igényelhető támogatás ebben az évben. A tárca szerint a lépés valós megoldást jelenthet azoknak a bortermelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek a koronavírus-járvány okozta helyzet következtében. Az intézkedés keretében két lepárlóüzembe is beszállíthatják a termelők a krízislepárlásra szánt boraikat: a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt.-be, valamint a kunfehértói Arany Kapu Borászati Melléktermék Feldolgozó Zrt.-be.

A fent említett két borpiaci intézkedésen túl

A több milliárd forintból – európai uniós források felhasználásával – megvalósuló programon felül a kormány a gazdaságvédelmi alapból 25 milliárd forintnyi többletforrást biztosított az agrártárca számára a mezőgazdasági termelők, termelői szervezetek és élelmiszeripari vállalkozások részére a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére. Ebből a szőlő-bor ágazat 1,8 milliárd forintra pályázhat. A támogatást azok vehetik igénybe, akik a saját megtermelt szőlőjükből készítik a bort, illetve vállalják, hogy az idén korlátozzák az adott ültetvény hozamát. Fontos kitétel az is, hogy a borok legalább húsz százalékát közvetlenül a fogyasztóknak, vagy a vendéglátásban értékesítik.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szüret

szőlő

bor

támogatás

borpiac