Kiderült, mi okozza a balatoni halak pusztulását: kell félnünk a tetemektől?

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült, mi okozza a balatoni halak pusztulását: kell félnünk a tetemektől?

Évente 30–40 tonna partra vetődött haltetemet gyűjtenek össze és szállítanak el, ami a Balatonban élő halmennyiség becsült biomasszájához viszonyítva elenyésző mennyiséget tesz ki a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szerint.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. közleményt adott ki a Balaton partján szem elé kerülő elpusztult halakkal és azok gyűjtésével kapcsolatban. Mint írják, halőreik jégolvadástól kezdve folyamatosan figyelik a Balatonon és a befolyókon előforduló elhullott halak számát és fajösszetételét. A Balatonon mint természetes vízen szinte az év minden szakaszában figyelhető meg haltetem, de ciklikusság is felfedezhető. A tavaszi időszakban a jégborítottság megszűnésével és a halak ívási periódusának befejeztével figyelhető meg az első érezhető tetemszám-emelkedés, majd a víz hőmérsékletének 20 Celsius fok fölé emelkedésével egy második növekedés tapasztalható. A tetemek területi eloszlása igen drasztikus különbségeket eredményezhet az uralkodó szél és a tó áramlási viszonyainak függvényében.

- ez az érték a Balatonban élő halmennyiség becsült biomasszájához viszonyítva elenyésző mennyiséget (≈1%) tesz ki. Az elpusztult egyedek legnagyobb része a tavaszi időszakban tűnik fel a parti régióban, és legnagyobb tömegét olyan fajok (busa és angolna) idős példányai teszik ki, amelyek utolsó telepítésére 1983-ban (busa), illetve 1991-ben (angolna) került sor. A fentieket követően a leggyakoribb elhullott fajok a keszegfélék közül kerülnek ki. A kedvezőtlen kondícióban lévő, rosszul telelt, erősen parazitált, idős és/vagy beteg egyedek legnagyobb számban az ívás jelentette többlet energia-veszteség miatt pusztulnak el a tavaszi időszakban, kisebb számban pedig a nyári hirtelen felmelegedések, majd tartós kánikulákat követően.

Emiatt is váltak gyakoribbá az apró piros sebekkel tarkított hámfelületű keszegfélék (főleg dévérkeszegek) a horgászfogásban és az elpusztult egyedek között is.

Az utóbbi néhány évben egyre szembe tűnőbbek a tavaszi időszakban elhullott pontyok, amelyek mennyisége azonban eddig még nem haladta meg a szórványos elhullás kategóriáját. Többszöri mintavétel után sem találtak az állategészségügyi szakemberek olyan betegséget, amelyet balatoni pontyból mutattak ki és nagyarányú pusztulásért lehetne felelős.

Ezeket a konténereket – igény szerint – az ATEV Zrt. üríti, és tartalmuk ártalmatlanítását elvégzi. Az esetleges jelentősebb elhullásról tájékoztatják a vízügyi kezelőt, valamint a katasztrófavédelmi és az állategészségügyi hatóságot is, de szerencsére ilyesmire hosszú ideje nem került sor.

"A bejelentőtől kérjük, nevezze meg az észlelt tetem(ek) becsült méretét, mennyiségét és minél pontosabb helyét. Amennyiben magán, lezárt partszakaszon található, kérjük, a teteme(ke)t zsákolják be, majd a zsákot az ingatlan utcafrontján helyezzék el. A strandüzemeltető önkormányzatok, amennyiben humán infrastruktúrájuk lehetővé teszi és a tetemek begyűjtését, bezsákolását meg tudják oldani, azzal munkánkat jelentősen meggyorsítják. Igény szerint a strand üzemeltetőknek, önkormányzatoknak haltetem gyűjtő zsákot tudunk biztosítani", írták.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

halak

hal

haltetem

halpusztulás

balaton

halgazdálkodás

balatoni halgazdálkodási nonprofit zrt.