Ne dőlj be a trükknek: így húzhatnak le téged is a ravasz ingatlanosok

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ne dőlj be a trükknek: így húzhatnak le téged is a ravasz ingatlanosok

Sokan vannak, akik különböző okokból kifolyólag mostanában szeretnének ingatlant vásárolni, több ingatlanpiaci elemzés is azt igazolja, az elmúlt hónapokban felélénkült a kereslet, rengetegen néznek lakásokat.

Az új koronavírus okozta sokk után éledezik az ingatlanpiac, felélénkült a kereslet és a kínálat is. Nem csoda, hogy ha valaki megtalálta álmai lakását, az öröm mellé némi üröm is vegyül, mert mi van, ha valaki túllicitálja az ajánlatát és végül bukja a tökéletes hajlékot? Megoldást jelenthet az ajánlati biztosíték kifizetése, mellyel igazolja, komolyak a szándékai. Ugyanakkor érdemes résen lenni: utánajártunk, milyen előnyei és buktatói vannak az ajánlati biztosítéknak és mire érdemes figyelni, ha nem akarunk vagyonokat bukni, áll a Pénzcentrum cikkében.

Sokan vannak, akik különböző okokból kifolyólag mostanában szeretnének ingatlant vásárolni. Biztosan megfontolják például ezt az eshetőséget azok, akiknek gyereke idén kezdi meg a felsőoktatási képzést, a szülői háztól távol. A kollégiumi elhelyezés lenne a legideálisabb, anyagi szempontból mindenképp, azonban aki nem lakik elég messze az egyetemtől, nincs több fiatalkorú testvére és a család jövedelme sem elég alacsony a kollégiumi pontszerzéshez, az vagy kénytelen a kiadó lakások között keresgélni, vagy erre az időszakra időzíteni a befektetési ingatlanvásárlást.

A felvételi pontszámok bejelentésének napján pedig a hirdetési oldalakon rekordszintű kínálattal találkozhattak a potenciális vevők.

A Pénzcentrum olvasója is befektetési céllal keres ingatlant az egyik vidéki egyetemi városban. Rengeteg lakást nézett meg az elmúlt időszakban, az egyik alkalommal a megtekintés után jelezte az őt körbevezető ingatlanosnak, hogy mennyi pénzt lenne hajlandó adni a lakásért. Nem állapodtak meg semmiben a tulajjal, nem beszéltek arról, mikor költözne ki a jelenlegi tulajdonos, nem mentek bele részletekbe, egyszerűen megjegyezte, hogy tetszene neki a lakás, de a kínált ár alatti összeget lenne hajlandó rá áldozni. Egy nappal később egy e-mailt kapott az ingatlanostól, miszerint az egyeztetett vételi ajánlatot elküldte jóváhagyásra. "Az ajánlati biztosíték összege mindig a vételi összeg 2 %-a, amely belefoglaltatik majd a szerződésbe is. A fennmaradó összeg: ....- HUF lesz. Az alábbi átutalást 2020.08.07.-ig szükséges elvégezni."

Kapott egy számlaszámot, megadták, hogy mit írjon a közlemény rovatba, és az összeget, amit át kellene utalni.

Felhívta az ingatlanost, aki közölte, ezzel az összeggel tulajdonképpen a vásárlási szándékának komolyságát fejezi ki, és ha valaki nála többet ajánl, és azt az ajánlatot a tulajdonos elfogadja, akkor majd ezt az összeget visszautalják neki.

Ehhez hasonlóan bárki, bármikor belefuthat hasonló helyzetbe, ezért a Pénzcentrum szakértők segítségével járta körbe az ajánlati biztosíték intézményét. Kiderült, hogy korántsem olyan egyszerű a helyzet, mint az előleg vagy a foglaló esetében, ez afféle szürkezóna, nem egzakt jogi kategória.

A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ingatlan

ingatlanos

ingatlanpiac

adásvétel

előleg

foglaló