Elfogytak a felhalmozott készletek? Újra dübörög a patikák forgalma

HelloVidék   
  Megosztom
Elfogytak a felhalmozott készletek? Újra dübörög a patikák forgalma

A márciusban felvásárolt gyógyszerállomány, mostanra fogyóban van a lakosságnál, ezért újra növekedni kezdett a hazai patikák forgalma. Azonban a júniusi fogyasztás nem ugrott megint a márciusi szintre, már nem jellemző az előrehozott vásárlás, illetve a gyógyszerfelhalmozás - írja a Világgazdaság.

A lap információi szerint mostanra fogyóban van a lakosságnál a márciusban felvásárolt gyógyszerállomány, ezért júniusban újra növekedett a hazai patikák forgalma.

A Hiflylabs Zrt. kutatási adatai szerint 2020 első fél évének összesített forgalma 6,8 százalékkal meghaladja 2019 első hat hónapjának hasonló adatát, és a júniusi forgalom is 6,4 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakáénál, de már a normál szintre történő visszarendeződés látszik a gyógyszerköltési adatokból.

Az, hogy a júniusi fogyasztás nem ugrott megint a márciusi szintre, azt jelzi, hogy júniusra már nem jellemző az előrehozott vásárlás, illetve a gyógyszerfelhalmozás.

2020 júniusában 13,9 millió doboz támogatott, vényköteles gyógyszert váltottak ki a patikákban, ami 7,4 százalékos növekedés májushoz, és 4,5 százalékos növekedés a tavalyi hasonló hónaphoz viszonyítva, de a 2019-es összesített havi átlagnál 4,3 százalékkal alacsonyabb.

Regionális szinten vizsgálva a forgalmat szintén a visszarendeződés látható, mégpedig az agglomerációs hatás csökkenésében. Az elmúlt három hónapban a fővárosi gyógyszerforgalom fokozatosan veszített országos súlyából a relatíve alacsony vásárlási volumen miatt, de júniusban már a legmagasabb növekedést produkálta. Budapest területén júniusban 12,1 százalékkal több gyógyszer fogyott, mint májusban. Pest megye viszont alacsony számokat hozott, ami arra utal, hogy az agglomerációban élők egy része ismét a fővárosban bonyolítja le gyógyszervásárlásait.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gyógyszer

készlet

koronavírus