Veszélyes időszak következik: a szakértők szerint, így kerülhetjük el a bajt

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyes időszak következik: a szakértők szerint, így kerülhetjük el a bajt

A szüret kezdetével sokan nem számolnak a mustgázzal telített pincék veszélyeivel, ami gyakran súlyos mérgezést okozhat. A katasztrófavédelem elárulta, mire kell figyelnünk, hogy elkerüljük a bajt.

A szüret kezdetével, a mustgázzal telített pincék veszélyeire hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Tavaly Mohácson követelt áldozatot a színtelen, szagtalan gáz, és több helyen, például Pakson is csak a szerencsén múlott, hogy időben rátaláltak a gázmérgezést szenvedett emberekre. Hangsúlyozták: számos hasonló esetben riasztották már a tűzoltókat, holott a balesetek könnyen megelőzhetőek.

Az oxigénszint megállapítására alkalmazható a közismert gyertyás módszer is. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincében tartózkodni. Mint írták, egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de nehezebb a levegőnél, így egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt.

Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzet, végül az eszméletvesztés és a fulladás. A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

must

gáz

veszély

szüret

pince