Évekig küzdöttek az elviselhetetlen bűzzel: így nyert háborút a vidéki falu

HelloVidék   
  Megosztom
Évekig küzdöttek az elviselhetetlen bűzzel: így nyert háborút a vidéki falu

A Tószeg melletti komposztáló működése sok bosszúságot okozott korábban a lakosságnak, ezért az újranyitás kérdése erős felháborodást keltett. Korábban elviselhetetlen bűz lepte el az utcákat, amit nem akarnak újra átélni - írja a Szoljon.

A portál szerint a korábbi megegyezés ellenére, amely szerint nem lesz szennyvíziszapos zöldhulladékfeldolgozó a közelben a falubéliek mégsem nyugodtak meg teljesen Tószegen és a nemrég tartott közmeghallgatáson arról kérdeztek, hogy mi arra a garancia, hogy később sem érkezik szennyvíziszap a komposztálóba.

A Tószeg melletti komposztáló közel két évtizeddel ezelőtti működés nem hagyott jó emléket a lakosságban, ezért a tervezett újranyitás felháborodást keltett.

Elviselhetetlen bűz terjengett korábban az utcákon és nem szeretnék újra átélni ezt

- fogalmaz a portál.

A település vezetősége a felvetésről szakmai egyeztetéseket kezdeményezett a leendő üzemeltetővel, valamint a Szolnok Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás elnökével és a lakosságot is megkérdezték kérdőíveken. Így született meg a megállapodás, ami alapján a leendő üzemeltető módosítja a működési engedély iránti kérelmét, és csak szennyvíziszap nélküli technológiát alkalmaznak majd a telepen.

A döntés ellenére is megtartották a közmeghallgatást, ahol számos kérdés hangzott el a beruházás kapcsán. A meghívott vendégek minden kérdésre igyekeztek kielégítő szakmai választ adni.

A környezetvédelmi hatóság rendszeresen ellenőrzi majd a működést, ez komoly biztosíték. Ha kell, személyesen én fogok tenni az ügyért, ha nem megfelelő működést tapasztalunk

– hangsúlyozta többször is Szalay Ferenc, a Szolnok Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke.

A komposztáló ügye tehát még mindig sokakat nem hagy nyugodni, de jelen állás szerint azonban elmondható, hogy kompromisszumos megoldás született, hiszen szennyvíziszapos technológiát nem alkalmaznak majd. A környezettudatos, növényi hulladékot komposztáló telep jövő nyáron kezdheti meg a működését.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

büdös

szag

hulladék

zöldhulladék