Évekig küzdöttek az elviselhetetlen bűzzel: így nyert háborút a vidéki falu

HelloVidék   
  Megosztom
Évekig küzdöttek az elviselhetetlen bűzzel: így nyert háborút a vidéki falu

A Tószeg melletti komposztáló működése sok bosszúságot okozott korábban a lakosságnak, ezért az újranyitás kérdése erős felháborodást keltett. Korábban elviselhetetlen bűz lepte el az utcákat, amit nem akarnak újra átélni - írja a Szoljon.

A portál szerint a korábbi megegyezés ellenére, amely szerint nem lesz szennyvíziszapos zöldhulladékfeldolgozó a közelben a falubéliek mégsem nyugodtak meg teljesen Tószegen és a nemrég tartott közmeghallgatáson arról kérdeztek, hogy mi arra a garancia, hogy később sem érkezik szennyvíziszap a komposztálóba.

A Tószeg melletti komposztáló közel két évtizeddel ezelőtti működés nem hagyott jó emléket a lakosságban, ezért a tervezett újranyitás felháborodást keltett.

Elviselhetetlen bűz terjengett korábban az utcákon és nem szeretnék újra átélni ezt

- fogalmaz a portál.

A település vezetősége a felvetésről szakmai egyeztetéseket kezdeményezett a leendő üzemeltetővel, valamint a Szolnok Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás elnökével és a lakosságot is megkérdezték kérdőíveken. Így született meg a megállapodás, ami alapján a leendő üzemeltető módosítja a működési engedély iránti kérelmét, és csak szennyvíziszap nélküli technológiát alkalmaznak majd a telepen.

A döntés ellenére is megtartották a közmeghallgatást, ahol számos kérdés hangzott el a beruházás kapcsán. A meghívott vendégek minden kérdésre igyekeztek kielégítő szakmai választ adni.

A környezetvédelmi hatóság rendszeresen ellenőrzi majd a működést, ez komoly biztosíték. Ha kell, személyesen én fogok tenni az ügyért, ha nem megfelelő működést tapasztalunk

– hangsúlyozta többször is Szalay Ferenc, a Szolnok Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke.

A komposztáló ügye tehát még mindig sokakat nem hagy nyugodni, de jelen állás szerint azonban elmondható, hogy kompromisszumos megoldás született, hiszen szennyvíziszapos technológiát nem alkalmaznak majd. A környezettudatos, növényi hulladékot komposztáló telep jövő nyáron kezdheti meg a működését.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

büdös

szag

hulladék

zöldhulladék