Súlyos lehet a baj: drasztikus változásokról döntöttek Hévízen

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos lehet a baj: drasztikus változásokról döntöttek Hévízen

A koronavírus-járvány miatt Hévíz elveszítette működési költségeinek harmadát, ezért a képviselők úgy döntöttek újfajta működési modellre kell berendezkednia a városnak, amihez változtatásokra van szükség - írja a Zaol.

A portál szerint a járvány gazdasági következményei miatt hatalmas veszteséget szenved el Hévíz, a kilábalás pedig évekig is eltarthat. Papp Gábor polgármester szerint a központi gazdasági intézkedések hosszabb távon is éreztetik hatásukat, ezért újfajta működési modellre kell berendezkednie a városnak.

Az idegenforgalmi adóhoz eddig társult állami kiegészítés elvonása jelentős veszteség volt a városnak, ami közel 650 millió forintot jelentett a korábbi években. További nehézség, hogy a lecsökkent vendégszám miatt kevesebb ifa, illetve iparűzési adó folyik majd be.

A képviselők úgy határoztak, hogy a város intézményeiben 24 álláshelyet megszüntetnek, további 12, jelenleg betöltetlent pedig elvonnak. Azok, akik most a kényszerű döntés miatt elveszítik a munkájukat, felmondási időre és végkielégítésre számíthatnak, a város így segíti őket az átmeneti időszakban, míg újra munkát találnak. A polgármester szerint a város adópolitikáját is át kell gondolni, hiszen a takarékosság mellett szükség van bevételek növelésére is. Ezt szolgálta például, hogy augusztus 1-jétől visszaállították és megújították a fizetős parkolási rendszert.

A polgármester leszögezte, készülni kell arra az időre is, amikor helyreáll a megszokott rend a turizmusban. Ez azonban legalább két évet vehet igénybe. Ennek ellenére a város a később bevételt hozó turisztikai fejlesztéseiről nem mondott le, az elnyert pályázatokat, beruházásokat végigviszi, amelyek összértéke hárommilliárd forint.

A városba a július végi adatok szerint az elmúlt év hasonló időszakával összevetve, 55 százalékkal kevesebb turista érkezett.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

hévíz

turizmus

szabályok

változások