Kiharcolták a helyiek: mégsem építik tele apartmanokkal a balatoni öblöt

HelloVidék   
  Megosztom
Kiharcolták a helyiek: mégsem építik tele apartmanokkal a balatoni öblöt

Az illetékes kormányhivatal most megállapította, hogy a fakivágás illegális volt, és hogy a Kerekedi-öbölhöz a terület tulajdonosa által tervezett apartmanház-komplexum sem épülhet meg, éppen a Natura 2000 besorolásra való tekintettel.

Nem lehet folytatni az apartmanházak építését a Csopakhoz közeli Kerekedi-öböl partján, miután az illetékes hatóságok a beruházó terület-átminősítési kérelmét nem találták megalapozottnak, írta meg a Mérce az Összefogás a Balatonért civil szervezet közlése alapján. Ahogy írják, „a tulajdonos olyan földterületeken szándékozott építkezni, aminek közvetlen szomszédságában természetvédelmi terület, Natura 2000 védettségű területek vannak, közvetlenül a Balatonhoz csatlakozva,” ezért erre nem is kaptak engedélyt.

Július 26-án érkezett a civilekhez lakossági bejelentés arról, hogy a tulajdonos nagymértékű fakivágásba kezdett az erdőben. Ezután rendőrségi bejelentést tettek, később pedig Csopak polgármesterét, Ambrus Tibort és a Veszprém megyei kormányhivatalt is megkeresték a helyszínen készített fotódokumentációval. Ennek ellenére július 29-ére a teljes, érintett, erdős területet kivágatták az öbölben. Július 31-én tüntetést tartottak az ez ellen tiltakozók a helyszínen, és aláírásgyűjtés is indult az ügy érdekében.

A Kerekedi-öböl melletti természetvédelmi terület összesen 64 hektáros, Csopak és Balatonfüred között húzódik. 1992-től hivatalosan is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védelmét élvezi, mint az északi part mára szinte egyetlen, érintetlen tó-partszakasza.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

csopak

beépítés

apartman

tiltakozás