Kiharcolták a helyiek: mégsem építik tele apartmanokkal a balatoni öblöt

HelloVidék   
  Megosztom
Kiharcolták a helyiek: mégsem építik tele apartmanokkal a balatoni öblöt

Az illetékes kormányhivatal most megállapította, hogy a fakivágás illegális volt, és hogy a Kerekedi-öbölhöz a terület tulajdonosa által tervezett apartmanház-komplexum sem épülhet meg, éppen a Natura 2000 besorolásra való tekintettel.

Nem lehet folytatni az apartmanházak építését a Csopakhoz közeli Kerekedi-öböl partján, miután az illetékes hatóságok a beruházó terület-átminősítési kérelmét nem találták megalapozottnak, írta meg a Mérce az Összefogás a Balatonért civil szervezet közlése alapján. Ahogy írják, „a tulajdonos olyan földterületeken szándékozott építkezni, aminek közvetlen szomszédságában természetvédelmi terület, Natura 2000 védettségű területek vannak, közvetlenül a Balatonhoz csatlakozva,” ezért erre nem is kaptak engedélyt.

Július 26-án érkezett a civilekhez lakossági bejelentés arról, hogy a tulajdonos nagymértékű fakivágásba kezdett az erdőben. Ezután rendőrségi bejelentést tettek, később pedig Csopak polgármesterét, Ambrus Tibort és a Veszprém megyei kormányhivatalt is megkeresték a helyszínen készített fotódokumentációval. Ennek ellenére július 29-ére a teljes, érintett, erdős területet kivágatták az öbölben. Július 31-én tüntetést tartottak az ez ellen tiltakozók a helyszínen, és aláírásgyűjtés is indult az ügy érdekében.

A Kerekedi-öböl melletti természetvédelmi terület összesen 64 hektáros, Csopak és Balatonfüred között húzódik. 1992-től hivatalosan is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védelmét élvezi, mint az északi part mára szinte egyetlen, érintetlen tó-partszakasza.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

csopak

beépítés

apartman

tiltakozás