Harckocsik lepték el a magyar hegyeket: ez történt a Bakonyban és a Gerecsében

MTI   
  Megosztom
Harckocsik lepték el a magyar hegyeket: ez történt a Bakonyban és a Gerecsében

A nemzetközi gyakorlat első hetében közel ezerötszáz katona részvételével hajtották végre feladataikat a különböző fegyvernemek. Terepen is bemutatkoznak a Magyar Honvédség új harceszközei.

Terepen is bemutatkoznak a Magyar Honvédség új harceszközei - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet. A Bakonyban tartott Brave Warrior 2020 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlaton tűnt fel a Magyar Honvédség leendő gyalogsági harcjárműve. A német Rheinmetall által kifejlesztett, később Zalaegerszegen gyártandó Lynx (Hiúz) KF41-es harcjárműnek ez az első magyarországi bemutatkozása, és a cég szakemberei vezetik majd. A nemzetközi gyakorlattal párhuzamosan Tatán már az új Leopard 2-es harckocsikra képzik a személyzetet. A Lynx KF41-es jármű fő fegyverzete a Lance elnevezésű, toronyba telepített 30 milliméteres gépágyú, amelyhez 200 lőszert vihet magával.

A feladatban a magyar katonák egyebek mellett T-72-es harckocsikkal, BTR-ekkel, a szlovákok pedig BMP típusú gyalogsági harcjárművel, a románok TAB páncélozott szállító harcjárművekkel vettek részt. A Veszprém és Hajmáskér mellett található lő- és gyakorlótérre az amerikai 3. lövészhadosztály 15. lövészezredének 3. zászlóalja is áttelepült, többek között M1 Abrams harckocsikkal és M2 Bradley gyalogsági harcjárművekkel.

A Magyar Nemzet megtudta, hogy a gyakorlat végén a gyártó által tartott harcjármű-bemutatón mutatkozik be a sajtó előtt a honvédség leendő lövészpáncélosa. Zalaegerszegen a Rheinmetall-lal közös vállalat fogja legyártani a Magyar Honvédség új, Lynx KF41-es gyalogsági harcjárműveit. A termelést 2023-tól kezdik meg, a világ egyik legmodernebb hadiüzeme a beszállítókkal együtt mintegy ötszáz embert foglalkoztat. A honvédség a közelmúltban aláírt szerződés szerint 218 gyalogsági harcjárművet rendszeresít.

Gerecsében a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. harckocsizászlóalja kedden vezetési gyakorlaton vett részt a frissen beszerzett Leopard 2A4HU harckocsikkal az alakulat szomódi gyakorlóterén.

A honvédség 12 Leopard 2A4 felújított, részlegesen korszerűsített harckocsit szerzett be német készletből, eddig hatot adtak át a tatai alakulatnak. A tankok elsősorban a később érkező, jelenleg a világ legmodernebb harckocsijának tartott Leopard 2A7+HU-ra való kiképzést segítik elő, ezekből 44 érkezik majd az alakulathoz.

Szintén Leopard 2-es alvázra épített oktató, hídvető, műszaki mentő és akadályelhárító harcjárműveket is vásárolt a honvédség, összesen 18-at. A korszerű német tankokra való kiképzéshez az osztrák hadsereg is segítséget nyújt a Magyar Honvédségnek.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

honvédség

gyakorlat

magyar honvédség

harckocsi