Veszélyes-e, ha valaki koronavírusosan kap influenza elleni oltást? Müller Cecília válaszolt

MTI   
  Megosztom
Veszélyes-e, ha valaki koronavírusosan kap influenza elleni oltást? Müller Cecília válaszolt

Az országos tisztifőorvos a legfrissebb adatokat ismertetve elmondta, újabb 750 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, hét beteg elhunyt. Az elhunytak között a legfiatalabb 40 éves.

Egy hete stagnál az ú beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Aláhúzta: Magyarországon a PCR teszt mindenkinek ingyenes, akinél azt a háziorvos, járványügy, kórház indokoltnak tartja. Müller Cecília hozzátette: továbbra is fontos, hogy ahol nem tartható a másfél méteres távolság, mindenki viseljen maszkot. Közölte: mindenki számára ingyenes a PCR-teszt Magyarországon, akinek arra szüksége van. Továbbra is érvényes az eljárásrend, amely szerint a fertőzés gyanúja esetén a háziorvos rendeli meg az Országos Mentőszolgálatnál a vizsgálatot. Az eddig elvégzett 657 437 teszt között elenyésző számban volt olyan, amelyet térítés ellenében végeztek.

Müller Cecília a legfrissebb adatokat ismertetve elmondta, újabb 750 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, hét beteg elhunyt. Az elhunytak között a legfiatalabb 40 éves, a legidősebb 81 éves volt. Kórházi ápolásra 549-en szorulnak, közülük harmincketten vannak lélegeztetőgépen.

Szintén a WHO eljárása alapján annak esetében, aki legalább három napja tünetmentes, láztalan, légúti tünetei megszűntek és a tünetek kezdete óta legalább tíz nap eltelt, megszüntethető az elkülönítés. Annál is feloldható az izoláció, aki tünetmentes a karantén alatt tíz napig, nincs szükség PCR-tesztre. Kórházban kezelt beteg esetén, ha onnan két negatív teszteredménnyel küldik haza, akkor nincs szükség elkülönítésre. Abban az esetben, ha a kórházi ápolás kedvezően alakul, és hazaengedik a beteget, annyi napig kell otthon kell maradnia, amennyi hátravan a tíznapos karanténból. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, rendelkezésre áll minden járványügyi vizsgálathoz a szükséges kapacitás, a vizsgálatokhoz van elég reagens.

Arra a kérdésre, hogy nincs-e kockázat akkor, ha valaki esetleg koronavírusosan kapja meg a szezonális influenza elleni védőoltást, Müller Cecília azt mondta, az olthatóságról mindig a kezelőorvos dönt a páciens vizsgálata után. Ebben a járványban is ugyanígy történik mindez. Kitért arra, hogy

Szintén kérdés kapcsán beszélt arról, hogy nincs központi utasítás az óvodai fogmosás tiltására, sőt azt kérte az óvodapedagógusoktól, hogy ne mellőzzék a kicsik fogápolását.

- közölte ugyanezen a sajtótájékoztatón az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Lakatos Tibor, aki arra kérte a szurkolókat, hogy már a beléptetésnél viseljék a maszkot. Mint mondta, jelentős létszámú egészségügyi személyzet lesz jelen a stadionban, ahol sátrakat állítottak föl, hogy a belépésnél kiszűrt, magasabb testhőmérsékletű vagy esetleg tünetekkel rendelkező vendégek további vizsgálata megtörténhessen. A nézőtéren csak az egy közösséget alkotók - családtagok, barátok - ülhetnek egymás mellé, és a sorokat sem töltik föl teljes egészében.

A mérkőzésre főként magyar szurkolók váltottak belépőt, mellettük kisebb létszámú spanyol és mintegy 1500 német drukker érkezik. A külföldi szurkolók egy darab három napon belül elvégzett negatív PCR-teszt birtokában léphetnek be Magyarországra és 72 órán belül el kell hagyniuk az országot. A külföldről érkező szurkolókat együtt tartják; a spanyolok charterjáratokkal érkeznek, és erre a feladatra kijelölt buszflotta szállítja őket a városban, a német szurkolóknak pedig külön parkolót jelöltek ki. A magyar szurkolóktól a dandártábornok azt kérte, hogy azokat a rendszabályokat, amelyeket a labdarúgó-szövetségek és a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai meghatároztak, mindenki tartsa be. A csapattagok és az edzők, a csapatok technikai személyzete is komoly szűrésen esett át. Az Európai Labdarúgó Szövetség "buborékban" tartja őket a magyarországi tartózkodásuk teljes időtartama alatt, nem érintkezhetnek olyannal, akinek nincs negatív koronavírus-tesztje és az állapotukat is folyamatosan figyelemmel kísérik - mondta Lakatos Tibor. Mindkét csapathoz kijelöltek egy-egy, ugyancsak negatív teszteredménnyel rendelkező rendőri összekötőt, ők tartják a kapcsolatot a csapatok és a rendőri biztosítást végző parancsnoki állomány között. A mérkőzés miatt közlekedésrendészeti intézkedésekre is számítani kell.

Újságírói kérdésre elmondta: a kormány visszaállította a schengeni belső határon a határellenőrzést, így az osztrák-magyar határon is folyamatosan szolgálatot látnak el a rendőrök annak érdekében, hogy csak azok léphessenek be az országba, akik erre a kormányrendelet alapján jogosultak.

Egy másik kérdésre válaszolva elmondta: bár több helyen - például nemcsak a vonatokon, buszokon, de a várótermekben is - kell maszkot hordani, az emberek megfelelő komolysággal veszik ezt tudomásul, és kisebb számban találnak szabálytalanságot. Többségében eleget tesznek ennek a kötelezettségnek az állampolgárok - tette hozzá. A szórakozóhelyek ellenőrzésével összefüggésben kiemelte: nem razziaszerűen, hanem a napi szolgálatuk során folyamatosan ellenőrzik a szabályok betartását. Szintén kérdésre válaszolva elmondta:

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

müller cecília

operatív törzs

országos tisztifőorvos