Sokkal kevesebb termett idén az egyik legfinomabb csonthéjasból: ezt is aranyáron mérik majd?

HelloVidék   
  Megosztom
Sokkal kevesebb termett idén az egyik legfinomabb csonthéjasból: ezt is aranyáron mérik majd?

A fagy miatt legalább 30 százalékkal kevesebb termett a balatonboglári mogyoróból, amit leginkább külföldön értékesítenek, itthon kicsi rá a kereslet.

Megkezdődött a mogyoróbetakarítás Balatonboglár határában: tizenhat hektáron szedik a termést, amelyből a fagy miatt legalább 30 százalékkal kevesebb termett. A mogyorót leginkább külföldön értékesítik, itthon kicsi rá a kereslet, írja a Sonline.hu.

Kiss László több mint harminc éve foglalkozik a növénnyel, de mint mondja, az idén közepes lesz a mogyoró termése.

Főleg az idősebb fákat viselte meg a fagy, átlagosan harminc százalékkal kevesebbet tudunk betakarítani

– nyilatkozta.

el a gazdálkodó. Egy soproni vállalatnak adják el a héjas mogyorót, kilóját 784 forintért, közel ötven forintért többért, mint tavaly.

Gyenes Szilárd családja 30 éve termeszt mogyorót, ő maga édesapja nyomdokaiba lépve 2,5 hektáron foglalkozik vele. A kisebb méretűeket vetésre adják el, a nagyobbak pedig a hazai piac mellett Hollandiába és Angliába kerülnek édesipari cégeknek.

Somogyban kéttucatnyi termesztő foglalkozik mogyoróval negyven hektáron. A legtöbben héjasan adják el a termést, egy-két termelő foglalkozik feldolgozással, mint például mogyoróolaj készítésével.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mogyoró

balatonboglár

szüret