Sokkal kevesebb termett idén az egyik legfinomabb csonthéjasból: ezt is aranyáron mérik majd?

HelloVidék   
  Megosztom
Sokkal kevesebb termett idén az egyik legfinomabb csonthéjasból: ezt is aranyáron mérik majd?

A fagy miatt legalább 30 százalékkal kevesebb termett a balatonboglári mogyoróból, amit leginkább külföldön értékesítenek, itthon kicsi rá a kereslet.

Megkezdődött a mogyoróbetakarítás Balatonboglár határában: tizenhat hektáron szedik a termést, amelyből a fagy miatt legalább 30 százalékkal kevesebb termett. A mogyorót leginkább külföldön értékesítik, itthon kicsi rá a kereslet, írja a Sonline.hu.

Kiss László több mint harminc éve foglalkozik a növénnyel, de mint mondja, az idén közepes lesz a mogyoró termése.

Főleg az idősebb fákat viselte meg a fagy, átlagosan harminc százalékkal kevesebbet tudunk betakarítani

– nyilatkozta.

el a gazdálkodó. Egy soproni vállalatnak adják el a héjas mogyorót, kilóját 784 forintért, közel ötven forintért többért, mint tavaly.

Gyenes Szilárd családja 30 éve termeszt mogyorót, ő maga édesapja nyomdokaiba lépve 2,5 hektáron foglalkozik vele. A kisebb méretűeket vetésre adják el, a nagyobbak pedig a hazai piac mellett Hollandiába és Angliába kerülnek édesipari cégeknek.

Somogyban kéttucatnyi termesztő foglalkozik mogyoróval negyven hektáron. A legtöbben héjasan adják el a termést, egy-két termelő foglalkozik feldolgozással, mint például mogyoróolaj készítésével.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mogyoró

balatonboglár

szüret