Ez hihetetlen: növények segítik a munkát a vidéki szennyvíztisztító telepen

HelloVidék   
  Megosztom
Ez hihetetlen: növények segítik a munkát a vidéki szennyvíztisztító telepen

Különleges, ritkán használt módszerrel egy üvegház és növények segítségével tisztítják a vizet a túri szennyvíztisztító telepen. A telepen pálmafélék, broméliák, nád és paradicsom is akad, amelyek egész évben pompáznak - írja a Szoljon.

A portál szerint egy különleges módszerrel, a megyében egyedülálló módon, egy üvegház segíti a víz tisztítását a túri szennyvíztisztító telepen. A telepen élő növények a szennyvízből veszik fel a tápanyagokat. Az úgynevezett győkérzónás szennyvíztisztítás módszere nem egyedi teljesen, bár az országban még nagyon kevés helyen alkalmazzák csak

Jandó Ferenc, a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. üzemirányítója elmondta, hogy a növények a medencék felett lógnak, gyökérzetük sokszor az egy–másfél métert is eléri. Gyakran hat-, nyolcméteres magasságból függnek lefelé, tálcákba kapaszkodva rögzítik magukat.

Változatos fajok élnek itt: pálmafélék, broméliák, és paradicsom is akadnak

– jegyezte meg a szakember. Hangsúlyozta, hogy a párás és egész évben kellemes hőmérsékletű levegőnek köszönhetően minden évszakban pompáznak. A szellőztetést nyitható ablakokkal segítik, emellett öntözési rendszert és párásító berendezéseket is telepítettek az üvegházba.

Elárulta, hogy a telepen élő növénykultúra valóban képes arra, hogy bizonyos mértékig tisztítsa a vizet, ám többhektáros telepekre volna szükség a hatékonyság fokozására. De a jövő szempontjából jelentős kiegészítő módszer lehet a hagyományos technológiák mellett. Az ülepítési technikát egyelőre nem lehet kivonni a képletből és a lebontó baktériumokkal történő tisztítás szintén elengedhetetlen.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

növények

víz

tisztítás