Életveszélyesnek minősítettek 128 somogyi kéményt: ez okozza a legtöbb problémát

HelloVidék   
  Megosztom
Életveszélyesnek minősítettek 128 somogyi kéményt: ez okozza a legtöbb problémát

Életveszélyesnek minősítettek 128 somogyi kéményt. A katasztrófavédelem kéményseprői folyamatosan dolgoznak, a járványhelyzet miatt maszkot, kesztyűt, lábzsákot viselnek - számolt be róla a Sonline.

Megyénkben 162 ezer kémény van, melyből 126 ezer tartozik lakossági ingatlanhoz. Az idén 128-at minősítettek életveszélyesnek. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság érdeklődésünkre közölte: a veszélyes kémények száma évről évre csökken, 2019-ben még 226 ilyen volt

- számolt be róla a portál.

Az utóbbi időben több hiba is előfordult a kémények körül. Kiesett egy kéményajtó, lehullott a vakolat. Az egyik kéményünkben galambfészket találtak a kéményseprők

- mondta Ács Sándor, a kaposvári Otthon Lakásszövetkezet ügyvezető igazgatója. Hozzátette, az öt épületükhöz 35 kémény tartozik.

- magyarázta.

Az idén eddig 20 600 társasházi és 15 ezer egylakásos ingatlanban végezte el a kéménytisztítást a katasztrófavédelem somogyi kéményseprőipari szervezete. Ez nagyjából 50 ezer égéstermék-elvezető ellenőrzését jelenti. A közelgő fűtési szezon kapcsán arra hívták fel a figyelmet:

kéménytűz akkor keletkezik, ha a lerakódott, elszurkosodott korom meggyullad. Melynek előzménye a helytelen tűzrakás, s a nem megfelelő tüzelőanyag-használat. Az okok között a második a kémény építőanyagainak elöregedése, s a nem megfelelő műszaki állapot. Fával fűtésnél az a legoptimálisabb, ha két éven keresztül fedett, jól szellőző helyen szárított fával fűtenek. A nedves fa ugyanis nemcsak több lerakódást képez a kéményben, hanem a fűtőértéke is rosszabb, s még a környezetet is szennyezi. A háztartási szemét égetése a lehető legrosszabb megoldás. Senki ne fűtsön színes papírral, háztartási hulladékkal, festett, lakkozott fával vagy bútorlappal, mert ezek rettentő sok kárt okoznak. Mérgező gázokat bocsátanak ki, amelyek lerakódnak az emberek tüdejében, a légkörbe jutva a lakókörnyezetet veszélyeztetik, s a fűtőberendezés és a kémény élettartamát is csökkentik. Ha valaki akár csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használatakor egy teljes fűtési szezonban. A kéményseprők július óta folyamatosan dolgoznak. A járványhelyzet miatt az ellenőrzések során maszkot, kesztyűt és lábzsákot viselnek

– hívta fel a figyelmet a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kémény

kéményseprés

kéményseprők

katasztrófavédelem

járványhelyzet

koronavírus

ellenőrzés