Életveszélyesnek minősítettek 128 somogyi kéményt: ez okozza a legtöbb problémát

HelloVidék   
  Megosztom
Életveszélyesnek minősítettek 128 somogyi kéményt: ez okozza a legtöbb problémát

Életveszélyesnek minősítettek 128 somogyi kéményt. A katasztrófavédelem kéményseprői folyamatosan dolgoznak, a járványhelyzet miatt maszkot, kesztyűt, lábzsákot viselnek - számolt be róla a Sonline.

Megyénkben 162 ezer kémény van, melyből 126 ezer tartozik lakossági ingatlanhoz. Az idén 128-at minősítettek életveszélyesnek. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság érdeklődésünkre közölte: a veszélyes kémények száma évről évre csökken, 2019-ben még 226 ilyen volt

- számolt be róla a portál.

Az utóbbi időben több hiba is előfordult a kémények körül. Kiesett egy kéményajtó, lehullott a vakolat. Az egyik kéményünkben galambfészket találtak a kéményseprők

- mondta Ács Sándor, a kaposvári Otthon Lakásszövetkezet ügyvezető igazgatója. Hozzátette, az öt épületükhöz 35 kémény tartozik.

- magyarázta.

Az idén eddig 20 600 társasházi és 15 ezer egylakásos ingatlanban végezte el a kéménytisztítást a katasztrófavédelem somogyi kéményseprőipari szervezete. Ez nagyjából 50 ezer égéstermék-elvezető ellenőrzését jelenti. A közelgő fűtési szezon kapcsán arra hívták fel a figyelmet:

kéménytűz akkor keletkezik, ha a lerakódott, elszurkosodott korom meggyullad. Melynek előzménye a helytelen tűzrakás, s a nem megfelelő tüzelőanyag-használat. Az okok között a második a kémény építőanyagainak elöregedése, s a nem megfelelő műszaki állapot. Fával fűtésnél az a legoptimálisabb, ha két éven keresztül fedett, jól szellőző helyen szárított fával fűtenek. A nedves fa ugyanis nemcsak több lerakódást képez a kéményben, hanem a fűtőértéke is rosszabb, s még a környezetet is szennyezi. A háztartási szemét égetése a lehető legrosszabb megoldás. Senki ne fűtsön színes papírral, háztartási hulladékkal, festett, lakkozott fával vagy bútorlappal, mert ezek rettentő sok kárt okoznak. Mérgező gázokat bocsátanak ki, amelyek lerakódnak az emberek tüdejében, a légkörbe jutva a lakókörnyezetet veszélyeztetik, s a fűtőberendezés és a kémény élettartamát is csökkentik. Ha valaki akár csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használatakor egy teljes fűtési szezonban. A kéményseprők július óta folyamatosan dolgoznak. A járványhelyzet miatt az ellenőrzések során maszkot, kesztyűt és lábzsákot viselnek

– hívta fel a figyelmet a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kémény

kéményseprés

kéményseprők

katasztrófavédelem

járványhelyzet

koronavírus

ellenőrzés