Ilyen még nem volt Magyarországon: hatalmas újítás a vidéki város közlekedésében

MTI   
  Megosztom
Ilyen még nem volt Magyarországon: hatalmas újítás a vidéki város közlekedésében

Olyan kommunikációs eszközöket telepít jelzőlámpás csomópontokba a Magyar Közút Nonprofit Zrt., amelyek képesek a jármű és a közlekedési infrastruktúra közötti kommunikációra.

A közlekedés biztonságának növelése érdekében az országban elsőként Győrben olyan kommunikációs eszközöket telepít jelzőlámpás csomópontokba a Magyar Közút Nonprofit Zrt., amelyek képesek a jármű és a közlekedési infrastruktúra közötti kommunikációra - közölte a Magyar Közút hétfőn. A társaság újabb úgynevezett C-ITS (hálózatba kapcsolt intelligens közlekedési rendszerek) útmenti adó-vevő berendezéseket (RSU - Road Side Unit) szerzett be és telepít majd Győr tíz csomópontjába, a C-Roads projekt részeként. A C-Roads projekt az Európai Unió tagállamai és útkezelő szervezetei közti kezdeményezés, amelyben a hálózatba kapcsolt intelligens közlekedési rendszerek határokon átnyúló tesztelését és megvalósítását szeretnék elérni.

A sofőr a fedélzeti, központi kijelzőjén kaphat információt haladás közben a csomópontok előtti sebességajánlásról, a zöld jelzésig még hátralévő időről, emellett arról is, ha ő, vagy más sofőr a piros jelzés ellenére behajt egy kereszteződésbe, amellyel veszélyhelyzetet okoz.

A társaság korábban már telepített hasonló kommunikációs eszközöket az M0-ás autóúton és az M1-es autópályán. Az M1-es autópályán korábban üzembe helyezett berendezések korszerűsítése és a kísérleti szakasz bővítése mellett az M7-es autópályán is megjelennek ilyen eszközök, várhatóan idén év végéig.

A tájékoztatás szerint a Magyar Közút Európán belül is élen jár a jármű és infrastruktúra közötti kommunikációs technológiák tesztelésében és kiépítésében. A társaság külföldi együttműködési megállapodásain keresztül, a ZalaZONE tesztpályával és a BME Gépjárműtechnológia Tanszékével együttműködve a jövőben további hasonló fejlesztést tesztel éles környezetben is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

győr

magyar közút

magyar közút nonprofit zrt.