Országszerte felbődülnek a szirénák: morgatópróbát tart a Katasztrófavédelem

HelloVidék   
  Megosztom
Országszerte felbődülnek a szirénák: morgatópróbát tart a Katasztrófavédelem

Október 5-én délelőtt országszerte tesztelik azt a MoLaRi nevű szirénarendszert, amellyel a katasztrófavédelem gyorsan jelezhet a lakosságnak, ha baj van - számolt be róla a HVG.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében, országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó (Monitoring és Lakossági Riasztó, MoLaRi) rendszert üzemeltet. A szirénahálózatot hétfőn délelőtt 11 órától egy csökkentett üzemű, úgynevezett "morgatópróba" keretein belül tesztelik

- közölte az OKF.

A folyamatos üzembiztonság fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszer részeit meghatározott időszakonként kipróbálják, ilyen lesz majd a hétfő délelőtti teszt is.

Az OKF tájékoztatója szerint a csökkentett üzemű (morgató)próbánál a következő történik:

  • Elhangzik a "Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják. Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják." szöveges rész.
  • Ezután azonnal leadják a "morgatópróba" értelmű szirénjelzést, menynek első részében rövid ideig (6 másodperces időtartamban) mély tónusú felfutó hangjelzés hangzik el, majd a jel lefutása következik be. (A jelzést ide kattinva hallgathatja meg.)
  • A szirénajelet követően ismét szövegben közlik, kétszer, hogy a próbának vége.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sziréna

katasztrófavédelem

morgatópróba

molari