Tényleg veszélyes, ha valaki koronavírusosan kap influenza elleni oltást? Müller Cecília válaszolt

MTI   
  Megosztom
Tényleg veszélyes, ha valaki koronavírusosan kap influenza elleni oltást? Müller Cecília válaszolt

A szakember mindenkinek, de kiváltképp a 60 év felettieknek és a krónikus betegeknek ajánlja az oltást, ami igény esetén a foglalkozás-egészségügyi orvosoknál is rendelkezésére fog állni.

Tervszerűen zajlik az egészségügyi dolgozók vezénylése - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette: a megbetegedések növekedésével nő a kórházi ápolásra szorulók száma, ezért van szükség az egészségügyi dolgozók átvezényléségre olyan intézményekbe, ahol a gyógyításukhoz minden feltétel adott.

Az operatív törzs 21 óvodában, öt iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, illetve 64 osztály és négy iskola esetében digitális munkarendet koronavírusos megbetegedések miatt, ez a múlt héthez képest javuló tendenciát mutat. Müller Cecília kérdésre válaszolva közölte:

A három komponensű influenza-oltóanyag nem tartalmaz élő vírust. Az oltás beadhatóságáról a háziorvos dönt egy vizsgálat után - mondta. A szakember mindenkinek, de kiváltképp a 60 év felettieknek és a krónikus betegeknek ajánlja az oltást. A foglalkozás-egészségügyi orvosoknál is rendelkezésére fog állni az oltóanyag, amennyiben igénylés érkezik rá.

Elmondta, hogy van elég védőeszköz a kórházakban, a kórházparancsnokok jelzései szerint kétheti mennyiség folyamatosan rendelkezésre áll.

Kérdés kapcsán kitért arra is, hogy

Azzal kapcsolatban, hogy kormánydöntés értelmében 14 milliárd forintot csoportosítottak át a PCR-tesztek elvégzésére, Müller Cecília azt mondta, pénzügyi korlátja egyetlen pillanatig sem volt a tesztek elvégzésének. Mindenkinél, akinél járványügyi szempontból indokolt, térítésmentesen elvégzik a teszteket - tette hozzá.

A Budapesten megrendezett Európai Szuperkupa-mérkőzés járványügyi hatásairól annyit mondott, hogy "az adatok alapján nem köthető a rendezvényhez gócpont". Ha a közönség köreiben nagyobb számban lettek volna megbetegedések, fertőződések, akkor ezek erre az eseményre irányították volna a figyelmet.

Az országos tisztifőorvos elmondta, a járvány továbbra is felszálló szakaszban van világszerte és Magyarországon is, ahol hétfőre 905-tel nőtt az aktív fertőzöttek száma. Kórházban 649 embert ápolnak, negyvenen vannak lélegeztetőépen. Ezért fontos a higiéniai szabályok fegyelmezett betartása - hívta fel a figyelmet.

A visegrádi országokra vonatkozó beutazási könnyítő feltételek újraszabályozásáról döntött a kormány - mondta el ugyanezen a sajtótájékoztatón a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese, Kiss Róbert alezredes. A visegrádi országokra vonatkozó beutazási feltételek hatálya szeptember 30-án lejárt, és az operatív törzs indokoltnak látta a rendelkezések újraszabályozását.

Ehhez hasonlóan a cseh, lengyel és szlovák állampolgárok is kedvezőbb feltételek mellett utazhatnak Magyarországra november elsejéig, ha van egy negatív PCR-tesztük és a jogszabály hatályba lépése előtt legalább egy októberi napra foglaltak magyarországi szállást. A kormányrendelet - amely hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben - kedden lép hatályba.

Az alezredes ismertette: közérdekű üzem megzavarása miatt, valamint az üzletekben és közintézményekben érvényes védelmi intézkedések be nem tartása miatt összesen 64 rendőri intézkedés történt a hétvégén. A tömegközlekedésben 24 rendőri intézkedésre volt szükség, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot az emberek. Közülük 22 utast figyelmeztetésben részesítettek, 2 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek. Üzletekben, közintézményekben a védelmi intézkedések be nem tartóival szemben 33 figyelmeztetést alkalmaztak, 4 emberrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 3 esetben pedig szabsértési feljelentést tettek. A szeptember 21-étől bevezetett védelmi intézkedések be nem tartóival szemben összesen 759 rendőri intézkedés történt, legtöbb esetben, 635 alkalommal a rendőrök figyelmeztetésben részesítették a szabályszegőket.

A hétvégén ellenőrizték azokat is, akik személyforgalomban átutazási szándékkal léptek be az ország területére, az ország területén történő áthaladásra vonatkozó szabályok megszegőivel szemben 121 rendőri intézkedés történt.

Az ellenőrzött helyszíneken 23 óra után voltak olyanok is, akik nem a vendéglátóhely alkalmazottai voltak. A hatósági házi karanténról szólva ismertette: a vasárnap 11 290 ellenőrzést végeztek a rendőrök, a hétvégén 3906 emberrel szemben rendeltek el ilyen korlátozó intézkedést, közülük 1861 esetben a határátkelőknél. Jelenleg 20 199 hatósági házi karantén van érvényben, a korlátozó intézkedés alatt állók közül 1041-en vállalták, hogy a hatóság elektronikusan ellenőrizze, hogy betartják-e a szabályokat.

A határforgalomról szólva Kiss Róbert elmondta: jó ütemben zajlik a forgalom a határátkelőknél, de a teherforgalomban a belépőoldalon Röszkénél és Tompánál 3 órás, Csanádpalotánál pedig 2 órás várakozással kell számolni, személyforgalomban a belépőoldalon Beregsuránynál kell 2 órát várakozni.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

operatív törzs

oltás

védőoltás

influenza