Durva baleset a vidéki gyárban: gázömlés történt, többen megsérültek és rosszul lettek

HelloVidék   
  Megosztom
Durva baleset a vidéki gyárban: gázömlés történt, többen megsérültek és rosszul lettek

Egy 6 köbméteres tartályban mintegy 4500 liternyi hypóhoz 400 liter salétromsav került, a két anyag kémiai reakciója folytán pedig klórgáz szabadult fel, amitől több ott dolgozó rosszul lett, nyilatkozta a polgármester.

Eddig tisztázatlan okból nagy mennyiségű gáz került a légtérbe a dunaföldvári bioetanol gyár üzemi területéről, értesült a dunaujvaros.com. Minderről a helyi polgármesteri hivatal is posztolt:

TÁJÉKOZTATÁS

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a ma reggeli órákban a Pannonia Bio Zrt. területén ipari baleset...

Közzétette: Dunaföldvári Polgármesteri Hivatal2020. október 9., péntek

A Pannonia Bio hivatalos weboldala szerint szerint a baleset helyszíne, vagyis a dunaföldvári biofinomító gyár Kelet-Közép-Európa legnagyobb kukoricafeldolgozó üzeme, ami élen jár az új biomassza alapú technológiák fejlesztésében is. A termelés 2012-ben indult útjára a bioetanollal. Az üzem a kezdetek óta közel háromszorosára emelte termelőkapacitását, új termékekkel is bővítette kínálatát. Napjainkban élelmiszer-ipari és egészségügyi termékeket, biokémiai anyagokat, továbbá bioüzemanyagokat állítanak elő a kőolaj alapú termékek alternatívájaként. A biofinomító egyben Európa legnagyobb egy telephelyen található etanolgyártó üzeme is, amely a hatékonyságot illetően a világ élmezőnyéhez tartozik.

A lapnak több forrás is egybehangzóan azt állította, több súlyos és még több könnyű sérültje van a balesetnek.

A Telex megkeresésére Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere azt mondta, hogy

„Lakosságvédelmi intézkedéseket az önkormányzatnak nem kellett bevezetnie, a mentőegységek a helyszínre vonultak, a katasztrófavédelem is dolgozik, két mérőkocsival a légszennyezettséget is mérik"
– tette hozzá. A városban élőkre a polgármester tájékoztatása szerint nem veszélyes a felszabadult klórgáz, csak a közvetlen ott tartózkodókat érintette a rosszullét. A polgármester legutolsó információi szerint 15-en sérültek meg, de ez a szám azóta változhatott is.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gáz

dunaföldvár

bioetanol

gyár

üzem

baleset