Rengeteg az elszórt illegális hulladék: ebben a megyében gyűjtötték össze a legtöbbet

HelloVidék   
  Megosztom
Rengeteg az elszórt illegális hulladék: ebben a megyében gyűjtötték össze a legtöbbet

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2020. október 1-7. között a hozzá tartozó területeken elvégezte a bejelentett illegális hulladék összegyűjtését és elszállítását. 242 helyszínen összesen 530 tonna hulladékot gyűjtöttek össze.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen 242 olyan illegális hulladéklerakó helyet számolt fel, amelyről a HulladékRadar nevű telefonos applikáción keresztül szerzett tudomást. Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár kiemelte, hogy a HulladékRadar applikációban október 1-től egyedi azonosítószámmal ellátott visszaigazoló e-mailt küldenek a bejelentőknek.

Az alkalmazás a bejelentésekkor beküldött első fénykép GPS koordinátáját tárolja, majd a közhiteles adatbázissal történő összevetést követően kiértesítik az illegálisan elhagyott hulladékkal érintett terület kezeléséért felelős szervezetet. Az applikáció jelenleg is fejlesztés alatt áll, hogy a későbbiekben teljesen automatikusan történjen majd a bejelentések feldolgozása.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az egyik résztvevője a kormány által indított Tisztítsuk meg az Országot! programnak. Ennek keretében két pilot helyszínen működött közre, hogy az ott szerzett információkkal segítse az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkáját. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2020. október 1-7. között a hozzá tartozó területeken elvégezte az applikáción keresztül bejelentett illegális hulladék összegyűjtését és elszállítását.

Az applikáción keresztül a legtöbb bejelentés (összesen 31) Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területéről érkezett. A mennyiségi adatokat figyelembe véve a legtöbb – zömében építési-bontási – hulladékot Komárom-Esztergom megye területéről szállították el. A bejelentések 2 százaléka gyorsforgalmi, 24 százaléka főúthálózatot, 74 százaléka pedig mellékutakat érintett.

A legtöbb esetben 1-2 m3-es szeméthalmot, vagy szétszórt kommunális hulladékot jelentettek be. A hulladék összetételét tekintve elmondható, hogy több mint fele építési-bontási törmelékvolt. A hulladék ötödét lakossági eredetű lom tette ki. 10-10 százalék körül alakult a kommunális- és gumi hulladék aránya, 5 százalék alatt maradt a kihelyezett zöld és egyéb vegyes (elektronikai, veszélyes stb.) hulladék. A szennyezett területeken helyszínenként átlagosan 3,5 tonna hulladék volt.

Boros Anita hangsúlyozta, hogy nagy gondot kell fordítani a felszámolt illegális szemétlerakók utánkövetésére is. A mérnökségek útellenőri szolgálata rendszeresen ellenőrizni fogja a megtisztított területeket, és a Magyar Közút tiltótáblák kihelyezésével kívánja felhívni a szemetelők figyelmét a jogszerű magatartásra.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

hulladék