Teljesen elzárt egy települést az árvíz: a szakemberek elárulták, mire számíthatunk

MTI   
  Megosztom
Teljesen elzárt egy települést az árvíz: a szakemberek elárulták, mire számíthatunk

A Hernád áradása miatt kiöntött Bársony patak teljesen elzárta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandrást, a települést nem lehet járművel megközelíteni.

Elzárta a Hernád áradása miatt kiöntött Bársony patak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandrást, a települést nem lehet járművel megközelíteni, így a tömegközlekedés is szünetel.

Pécsi Norbert Sándor a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője tájékoztatása szerint a Hernád áradása miatt lezárták az Ináncs-Abaújszántó és a Méra-Ináncs összekötő egy-egy szakasza, Hernádszentandrást pedig körbefogta az ár, sem Pere, sem Ináncs, sem Encs felől nem lehet péntek hajnaltól bejutni a településre.

Fotó: MTI/Vajda János

A Sajó áradása miatt továbbra is le van zárva a Putnokról Sajóvelezdre vezető út egy szakasza, valamint a Sajóvelezdről Vadna felé vezető út. A lezárt szakaszok a 26-os főúton át kerülhetők el.

Sajóvelezdre csak Királd vagy Sajómercse felől lehet bejutni. Nem járható a 26-os főútról Sajókazára vezető összekötőút sem. Múcsony felé kell kerülni. A Sajógalgócba vezető utat is víz borítja, oda csak egy földúton lehet bejutni. Ugyancsak lezárták a Muhi és Köröm közötti utat, Muhi közelében. Az áradás miatt a komp sem közlekedik.

Fotó: MTI/Vajda János

A Bódva megemelkedett vízszintje miatt a Komjáti és Tornabarakony közötti út egykilométeres szakaszát kellett lezárni, Bódvalenke, Tornaszentandrás és Tornabarakony település Hídvágardó felől közelíthető meg.

Szárazabb időszak következhet

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közlése szerint a következő 36 órában főképp a Sajó szlovákiai vízgyűjtőjén lehet területi átlagban is számottevő eső, a korábban lehullott hó pénteken valószínűleg a magasabb hegyvidéki területeken is elolvad, ezt követően várhatóan szárazabb időszak következik.

A pénteki adatok alapján a Sajón Sajópüspökinél a csütörtök reggeli 390 centiméteres tetőzést követően péntek reggel 8 órakor 341 centiméteres vízállást mértek, tehát egy nap alatt közel fél métert apadt a folyó. Lejjebb, Sajószentpéternél is bekövetkezett a tetőzés az éjszaka folyamán a 2010-es rekordot (406 centimétert) megközelítő 401 centiméteres vízállással, azóta megkezdődött az apadás, és péntek reggel 8 órakor 391 centimétert mértek.

Felsőzsolcánál az elmúlt napon tovább folytatódott az áradás, éjszaka a vízszint meghaladta a másodfok szintjét, péntek reggel 8 órakor 382 centiméteres vízállást mértek, a tetőzés este várható a harmadfok körüli vízállással. A már lehullott és várható eső a folyó felső szakaszán újabb vízszintemelkedéseket okozhat, de ez már nagy valószínűséggel csak az apadás ütemét lassítja majd.

A Hernád Hidasnémetinél csütörtök este 400 centiméteres vízállással tetőzött, azóta gyorsuló ütemben apad, péntek reggel 7 órakor 370 centiméteres vízállást mértek. Gesztelynél péntek reggel 6 órakor 257 centiméteres vízállást mértek, a tetőzés szombaton várható 410 centiméter körül. Gesztely és Ócsanálos között a vízügyes szakemberek csütörtök hajnalban megkezdték egy 1600 méter hosszú nyúlgát kiépítését, hogy a belegrádi ívóvízbázis védelmét biztosítsák.

A Bódván Hídvégardónál csütörtök reggel 6 órakor 251 centiméteres vízállással tetőzött, péntek reggel 8 órakor már csak 214 centiméteres vízállást mértek. Szendrőnél péntek reggel 209 centiméteres vízállást mértek, ami már a tetőzés közelében van. Az Ipolyon Ipolytarnócnál csütörtökön 12 órakor volt a tetőzés 374 centiméteres szinttel, azóta ütemesen apad a folyó: péntek reggel 335 centiméteres vízállást mértek.

Közölték azt is, az önkormányzatok is segítséget kértek az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságtól. A Sajóecseg-Boldva bekötő út és a környező telephelyek védelme érdekében ideiglenes védmű kiépítéséhez szükséges védekezési anyagot szállítottak (1000 homokzsákot és 100 fáklyát) a vízügyes szakemberek.

A Hernád folyónál Aszaló település árvízi biztonságának érdekében a Vízügyi Igazgatóság egy erőgépet biztosított személyzettel együtt, ami a Bársonyos csatorna magasítását végezte el

(Címlapi kép: MTI)

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

áradás

patak

folyó

árvíz