Ezt sokan nem tudták: súlyos betegséget is jelezhet, ha ezt csinálja a kutyád

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt sokan nem tudták: súlyos betegséget is jelezhet, ha ezt csinálja a kutyád

A kutyatartás egyik legnagyobb kérdőjele, hogy éppen mit akar jelezni négylábú barátunk. Ha már egészen jól imerjük a viselkedését, akkor is okozhat kellemes vagy éppen kellemetlen meglepetéseket az eb. Az ősz és a tél a kutyáknál is sok betegség főszezonjának számít, ezért érdemes résen lenni, hogy a legapróbb tünetekből is tudjuk, ha baj van. Sokat nyalogatja a mancsát kedvencünk? Lehet, hogy csak tisztálkodásról van szó, de az is megeshet, hogy jóval súlyosabb helyzettel állunk szemben. A HelloVidék most utánajárt, mitől is változhat meg hirtelen kutyánk magatartása.

Az ősz és a tél a kutyáknál is a felső légúti megbetegedések szezonja, de az egyik legrettegettebb kór a kennelköhögés is jellemzően ebben az időszakban támad járványszerűen. Korábban már írtunk róla, hogyan óvhatjuk meg négylábú barátaink egészségét immunrendszerük megerősítésével és arról is, hogy mire érdemes figyelnünk az őszi sétáknál.

A legnagyobb nehézséget talán az okozza, hogy bármilyen jól is értjük kutyánk jelzéseit, mégsem tudhatjuk egészen biztosan, hogy mikor, mit érez. Egy-egy tünet, a megváltozott viselkedés legtöbb esetben valamilyen problémát jelez, ami a legapróbb okoktól egészen súlyos bajokig számos dologra utalhat. Egy régebbi cikkünkben megvizsgáltuk a tüsszögés lehetséges okait és most pedig a mancs túlzott nyalogatásáról rántjuk le a leplet. Pontosabban a HelloVidék összegyűjtötte, hogy milyen problémákat jelezhet, ha a kutya egyre többször piszkálja a mancsát.

A tisztálkodás, önápolás minden kutyától megszokott viselkedés. A kutyák gyakran nyalogatják a mancsaikat, hogy gyorsan újra tiszták lehessenek, miután a szabadból bejöttek, ahol sok szennyeződés és törmelék tapadhatott a lábukra. Viszont, ha kedvencünk túl sokat vagy hosszantartóan nyalogatja vagy akár rágcsálja a mancsát, az valami komolyabb problémát jelenthet egy kis kosznál.

Mielőtt a tüneten enyhítenénk fontos kideríteni az okot és ismerni a lehetőségeket. Számos lehetséges oka lehet ennek a viselkedésnek, többek között:

  • Allergia (élelmiszer, környezeti, szezonális)
  • Sérülések
  • Bőrbetegségek
  • Szorongás
  • Paraziták

A HelloVidék most igyekszik a leggyakoribb lehetőségeket bemutatni, amikkel találkozhatunk. Fontos azonban, hogy ebben az esetben is csak egy szakember, orvos állíthat fel biztos diagnózist a tünet kezeléséhez.

1. Allergiák

Lehetséges, hogy azért piszkálja a mancsait a kutya, hogy az allergiás reakció okozta viszketést, irritációt enyhítse. Ha étealallergiáról van szó, akkor legtöbb esetben az elfogyasztott étel után azonnal jelentkezik a tünet. Amennyiben csak enyhébb érzékenységről van szó, az állatorvos javasolhat eliminációs diétát, hogy kiderüljön pontosan milyen összetevőre allergiás az eb. Jó módszer lehet, ha listát készítünk arról, hogy mit eszik a kutya és mikor kezdi nyalogatni a mancsát.

Más típusú érzékenységek esetében az emberekhez hasonlóan nagyjából olyan környezeti allergiákról beszélhetünk mint a moha, fű, virágpor, poratka és a penész okozta irritációk. Ezeket az allergiákat a kutyáknál is tüsszögés, orrfolyás és bőrkiütés is kísérheti. Figyeljük meg kedvencünket a parkba tett kirándulások után!

2. Sérülés

Mindannyian láthattunk már olyan, első pillantásra mókásnak tűnő fotókat az interneten, ahol szegény kutya méhekkel találkozott és egy-egy testrésze a többszörösére dagadt. Viszont a méhcsípés, a tövis, a köröm sérülése komoly kellemetlenségeket okozhat a kutyáknak. Ezek a problémák szintén a túlzott mancs nyalogatáshoz vezethetnek, amivel az eb igyekszik enyhíteni fájdalmát, kezelni a bajt.

Ha találunk valamit, és nem vagyunk benne biztosak, hogyan lehet biztonságosan eltávolítani, akkor a legjobb, ha állatorvoshoz fordulunk.

3. Bőrbetegségek

A kutyák sokféle bőrbetegségben szenvedhetnek, amik ételérzékenység és allergia tüneteként is megjelenhetnek, de bakteriális fertőzések és a túlzott fürdés is okozhat. A dermatitis, vagyis viszkető bőrgyulladás avgy ekcéma általában allergiát jelez, míg a száraz, hámló bőr és a szőr elvesztése túl gyakori fürdésre utalhat. Ügyeljünk arra, hogy a kutya fajtájának megfelelő fürdési gyakoriságot vezessünk be. A túlzott ápolás kedvencünk természetes faggyú, olaj háztartásának felborulásához vezethet, ami veszélyezteti az egészséges szőrzetet.

4. Szorongás

Ha nem találunk sérülést és minden jel szerint nem is az allergia a kiváltó ok, akkor lehetséges, hogy a kutya szorong. A kutyák számos okból szoronghatnak. Ha a rutinunk drasztikusan megváltozik, kedvencünk hosszabb ideig van egyedül a megszokottnál, vagy hangos zajok zavarják, mint a mennydörgés és a tűzijáték, akkor szoronghat.

A mancsnyalás mellett a szorongás tünetei közé tartozik a pusztító, romboló magatartás, a túlzott ugatás, nyugtalanság. Ha szorongásra gyanakszunk, akkor mindenképp keressük fel állatorvosunkat vagy egy trénert, tanácsadót, aki új módszerekkel segíthet. Fontos, hogy a kutyák egészen egyszerűen kényszeres tevékenységeket is csinálhatnak, ha unatkoznak, mint például a mancsnyalás. Próbáljunk több időt fordítani az eb aktivitására, elfoglaltságaira. Hosszabb vagy gyakoribb séták és extra járékok is segíthetnek.

5. Paraziták

A bolhák és a rühösség viszonylag gyakorinak számítanak, amelyek súlyos viszketést okozhatnak a test különböző részein, így a mancsokon is. Ha parazita problémával állunk szemben, akkor a viszketés mellé bőrpír és szőr veszteség is társulhat. Az állatorvos könnyedén segíthet a pontos diagnózis megállapítása után, a legjobb kezelés megtalálásában.

Bár vannak olyan elkerülhetetlen balesetek, mint a méhcsípés vagy a paraziták, ám a jó hír az, hogy a túlzott mancs nyalogatás olyan problémákat jelezhet, amelyek közül a legtöbb akár otthon is kezelhető. Ha pedig nem, akkor a szakemberek számára könnyedén, rövid idő alatt orvosolható.

Van azonban néhány lépés, amivel jó eséllyel elkerülhetjük a mancsok kíméletlen viszketését:

  • Tartsuk be következetesen a megfelelő fürdetési rendet.
  • Adjunk természetes értend-kiegészítőt kedvencünknek. A probiotikumokban, prebiotikumokban és az omega-6 vagy omega-3 zsírsavakban gazdag kiegészítők bevezetése a kutya étrendjébe segíthet a szőrzet és a bőr egészséges megőrzésében.
  • Próbáljuk ki az allergiásoknak szánt, sensitive kutyaeledeleket, amik gyakran új fehérjeforrást jelenthetnek és mellőzik a gyakran allergiás reakciókat okozó összetevőket. Egyeztessünk az állatorvossal egy új étrend kialakításáról.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kutya

betegség

allergia

mancs