Durva bírságra számíthatnak a kirándulók: sokba kerülhet a felelőtlen gyűjtögetés

HelloVidék   
  Megosztom
Durva bírságra számíthatnak a kirándulók: sokba kerülhet a felelőtlen gyűjtögetés

Az őszi szezon erdei kincseire gyűjtögetésre csábítják a kirándulókat. Természetesen egy kis kóstolóval és egy kosárnyi finomsággal nem követünk el semmilyen hibát, de ha nagyobb mennyiséget vinnénk haza érdemes ismernünk a szabályokat. Durva bírságokra számíthatnak a felelőtlen gyűjtögetők.

Az őszi szezon számos kincset tartogat: az erdőkben érik a berkenye, a som, a csipkebpgyó, a fekete bodza, a galagonya, a kökény, a sósborbolya és a vadalma, vadkörte is. Sok őszi termés kifejezetten egészséges és érdemes fogyasztani a téli időszak közeledtével. Például a csipkebogyóból lekvár is készíthető, amely magas C-vitamin tartalma miatt kifejezetten ajánlott.

A portál szerint a Pilisi Parkerdő termései is igazi vitaminbombák, amelyeket az őszi séták alkalmával megkóstolhatunk, sőt haza is vihetünk belőlük, csak néhány szabályra fontos figyelnünk.
Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő szóvovivője a portálnak elmondta, hogy mint minden állami erdőgazdasági területen, így náluk is szedhetők az említett gyümölcsök saját felhasználásra, de

Aki mégis nagyobb mennyiséget szeretne akár hazavinni, akár árusítani, annak az erdőgazdálkodó engedélyére van szüksége a gyűjtéshez.

A gombaszezon sem ért véget a hűvősebb idővel. Mészáros Péter azonban óvatosságra inti a gyűjtögetőket. A szakember javasolja, hogy vizsgáltassuk meg gombaszakértővel, ami a kosarunkba kerül.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

erdő

erdei

gomba

gyümölcs