Komoly átalakulás jön 10 éven belül a Balatonnál: mutatjuk, mire készülnek

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Komoly átalakulás jön 10 éven belül a Balatonnál: mutatjuk, mire készülnek

A Balaton egy vidékies térség, viszont amikor nyáron megjelennek a turisták, akkor pontosan úgy működik, mint egy nagyváros. A terület épp ezért nagyon összetett, ahol jelen van a városias és a vidékies jelenlét is, annak minden előnyével és hátrányával. Épp ezért a területfejlesztés és a vidékfejlesztés kérdései kerültek előtérbe a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) október 19-i ülésén, ami ebben a térségben nem csak kifejezetten speciális, hanem el sem választható egymástól. A Balaton, jellegéből adódóan egészen más fejlesztést kíván, mint az ország bármely, más térsége. A Balaton fejlesztésével kapcsolatos aspektusokra fókuszáló tanácskozáson a HelloVidék is részt vett.

A területfejlesztésről és területrendezésről szóló törvény felhatalmazása alapján igazodott az előtte álló, 2021-2027 közötti Európai Uniós programozási ciklusra történő felkészülés feladataihoz a Balaton Fejlesztési Tanács, ahol zajlik a Balaton Kiemelt Térség fejlesztési dokumentumainak felülvizsgálata és újratervezése. Annak érdekében a 2021-2027 közötti Stratégiai és Operatív Program egy a térségi fejlesztési igényeket integráló, valós szükségleteket és célokat megjelenítő, a Kormány számára befogadható programdokumentum legyen, a szervezet tematikus munkacsoport üléseket szervezett októberben.

Nagy mennyiségű beruházás indul a Balatonnál

Nem túlzás azt állítani, hogy a Balaton jelenleg a lehető legjobb helyzetben van. Minden jel arra utal, hogy nő a populáció, miközben nagy mennyiségű beruházás indult el a térségben, ami újabb gazdasági és társadalmi lehetőségeket generál. Ezekből is az látszik, hogy érdekes időszak elé néz az egész Balaton. Ettől függetlenül a gazdasági válság ciklikusan ismétlődik, a klímaváltozás is egyre nagyobb nyomást gyakorol ránk. Folyamatosan emelkednek a működési költségek, miközben jelen van a pazarlás és a szegénység. A fejlesztéspolitika révén erőteljes urbanizáció várható a következő tíz évben, ám a magukra hagyott kisvárosok, járásszékhelyek és települések egy része nem lesz képes megújulni a területi különbségek, a lakossági összetétel, az infrastrukturális feltételrendszer elégtelensége és az erőforrások tulajdonlásának hiánya miatt

– mondta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Tab város polgármestere a „Települési önkormányzatok fejlesztési igényei és javaslatai a 2021-2027 közötti uniós programozási ciklusra” témában.

Hozzátette: fontos lenne a jövőben az önellátásra való törekvés az energetikai rendszerek területén, többek között a napelem, a napkollektor, a hőszivattyú a geotermia és a távhő tekintetében. Optimalizálni szükséges a saját ellátórendszereket, valamint nagy arányban növelni az infokommunikációt, miközben fel kell készülni a klímaváltozásra.

Schmidt Jenő szerint a megfelelő feltételrendszer megteremtésében a területi megközelítés sokkal előnyösebb lenne, mint a települési. Javasolta az Integrált Területi Programok (ITP) tartalmi elvárásainak továbbfejlesztését, a tartalmi összefüggések szorosabb figyelembe vételével, valamint az új típusú területi struktúrák beépítését, kiemelve a funkcionális várostérség, a tematikus térség, illetve a térségi és gazdasági ökoszisztéma kereteit.

Területi forrásallokáció (milliárd forintban) a Területi Operatív Programban (TOP), megyék szerinti bontásban:

  • Bács-Kiskun 63,23 Mrd Forint
  • Baranya 38,02 Mrd Forint
  • Békés 57,94 Mrd Forint
  • Borsod-Abaúj-Zemplén 93,05 Mrd Forint
  • Csongrád 29,19 Mrd Forint
  • Fejér 32,10 Mrd Forint
  • Győr-Moson-Sopron 23,35 Mrd Forint
  • Hajdú-Bihar 49,62 Mrd Forint
  • Heves 41,69 Mrd Forint
  • Jász-Nagykun-Szolnok 53,78 Mrd Forint
  • Komárom-Esztergom 25,94 Mrd Forint
  • Nógrád 41,13 Mrd Forint
  • Somogy 43,45 Mrd Forint
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg 89,28 Mrd Forint
  • Tolna 27,55 Mrd Forint
  • Vas 21,14 Mrd Forint
  • Veszprém 45,17 Mrd Forint
  • Zala 23,05 Mrd Forint

Schmidt Jenő végül több alternatívát is felsorolt a Balaton Fejlesztési Tanács területén tervezett fejlesztési törekvésekkel kapcsolatban. Szerinte kiemelten kell kezelni például az üzleti infrastruktúra és szolgáltatásokat, a helyi turisztikát, a helyi gazdasághoz kapcsolódó térségi és helyi közlekedési infrastruktúrát, az okos településeket, a helyi közösségi és kulturális elképzeléseket, valamint a hulladékgazdálkodás fejlesztését, de

Megduplázzák a fiatal mezőgazdaság termelők támogatását

Elkészült az Európai Unió Közös Agrárpolitikájára vonatkozó (KAP) magyar Stratégiai Terv első változata, amelyet az Európai Bizottság, a magyar agrárszakemberek és a széles közvélemény is megismerhet és véleményezhet. Jelenleg ennek a reform csomagnak az elfogadtatása történik. Ennek értelmében új stratégiai terveket alkotunk, amiben nem kevesebb, mint 12 milliárd euró jut Magyarországnak a következő években. A tervezés alapja a magyar mezőgazdaság szereplőinek igényeinek és érdekeinek messzemenő figyelembevétele, így jogszabály-tervezet a jövőben jobban meg kíván felelni például az olyan kihívásoknak, mint az éghajlatváltozás vagy a generációs megújulás, de a fiatal mezőgazdasági termelők támogatása is kiemelt szerephez jut, konkrétan megduplázódik. A stratégiai terv emellett segíti az agrárszektor fenntarthatóságát és versenyképességét

– tájékoztatott a tanácskozáson Minda Péter, Agrárminisztérium képviselője, „A vidékfejlesztési célú forráskihelyezés eszközei és céljai, valamint a Balaton Kiemelt Térség vidékfejlesztési lehetőségei a 2021-2027 közötti időszakban” című előadásán, aki szerint jövőre mér elfogadhatják a stratégiai tervet, ami várhatóan 2023. elején indulhat.

A jövőbeli KAP stratégia tervnek ez a kilenc célkitűzése:

  • a tisztességes bevételek lehetőségének biztosítása a mezőgazdaságban (a gazdálkodók jövedelmi helyzetének javítása);
  • az ágazat versenyképességének növelése;
  • a kiegyensúlyozottabb erőviszonyok az élelmiszer-ellátási lánc mentén (kis- és nagy termelők, termelők és felvásárlók, kis- és nagykereskedők közötti esélyegyenlőség segítése);
  • az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedések;
  • a környezet védelme;
  • a tájak és a biológiai sokféleség megőrzése;
  • a generációs megújulás támogatása (figyelem a fiatal gazdákra);
  • a vidéki térségek gazdasági élénkítése;
  • az élelmiszer-minőség javítása és az egészség védelme.

Felkészülnek az ivóvízminőség javítására

A tanácskozáson ismertették a Balaton Kiemelt Térség területén tervezett ivóvízminőség javító, valamint szennyvízelvezetés fejlesztését szolgáló beruházások főbb jellemzőit is a 2021-2027 közötti tervezés időszakra vonatkozóan. Az egyik legfontosabb cél a hosszútávon is kifogástalan minőségű és mennyiségű ivóvíz biztosítása, amihez új termelő- és tisztítóművekben gondolkodnak.

Az ivóvízellátást több helyről biztosítjuk: a Bakonyi karsztvizekből, valamint a balatoni felszíni vízművekből. és helyi, kisebb vízművekből. Előbbiek az új vízbázis kialakításával jelentős tartalékokkal rendelkeznek, jó műszaki állapotban vannak, kiváló minőségű karsztvizet tudunk itt előállítani minimális technológiai beavatkozással, felkészültek a vízminőség változásokra, miközben alacsony ivóvíz előállítási költségek jellemzik. Utóbbiak viszont erősen felújításra, korszerűsítésre szorulnak, elavult a technológiájuk és magasak a költségeik. A jövőben a terveink több területre fókuszálnak, ezek: a Kincsesbánya vízbázis mellett új vízbázis kialakítása Inota térségében, a Nyírád vízbázis mellett új vízbázis kialakítása Halimba térségében, a Murai partiszűrésű galériás vízbázis igénybevétele. Valamennyi a Balaton északi és déli partján lévő települések vízellátásának továbbfejlesztését jelenti, javítva a térség ivóvízellátását

– Volencsik Zsolt, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV). vezérigazgatója, kiemelve, hogy zöld energiát használnak, amivel csökkentik a klímaváltozás hatásait, de hozzájárulnak az országspecifikus kihívásokhoz.

A térség hosszútávú fejlesztési koncepciójának 2020. májusi elfogadását követően jelenleg a Stratégiai és Operatív Program tervezése zajlik, amelynek koordinációs feladatait a Kormány részéről Pénzügyminisztérium Területfejlesztési Tervezési Főosztálya látja el, így a fejlesztési dokumentumok tervezése az általuk megküldött útmutatóhoz illeszkedve történik. Ennek értelmében előreláthatólag a Balaton Fejlesztési Tanács 2020. decemberi ülésén terjesztik elő a Stratégiai és Operatív Program első változatát.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

balaton

magyar tenger

urbanizáció

bft

balaton fejlesztési tanács

településfejlesztés