Drasztikus változások jöhetnek: teljesen átalakul a háziorvosi ügyelet?

HelloVidék   
  Megosztom
Drasztikus változások jöhetnek: teljesen átalakul a háziorvosi ügyelet?

Az előterjesztést Lipők Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője nyújtotta be, akinek indítványát a fideszes többségű szabolcsi közgyűlés megszavazta.

A háziorvosi ügyeleti feladatok államosítását és olyan szabályozás kialakítását kéri egy új fideszes javaslat, ami „nem teszi lehetővé a háziorvosok ügyelet alóli felmentését”. Az előterjesztést Lipők Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője nyújtotta be, akinek indítványát a fideszes többségű szabolcsi közgyűlés megszavazta, és úgy határoztak, azt megküldik Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszternek és Varga Mihály pénzügyminiszternek, írja a Magyar Hang.

Lipők Sándor beadványa szerint az önkormányzatoknak törvény által előírt feladata lenne, hogy gondoskodjanak az orvosi ügyeletek ellátásáról. A kormánypárti politikus szerint mindezt többnyire külön megállapodások keretében, vagy ügyeleti társulások szerződtetésével oldják meg. Ám a kormányzati elvonások miatt a jövő évben várhatóan kevesebb lesz a települési önkormányzatok bevétele, sőt, „különösen a kisebb méretű önkormányzatok jelentős része nem, vagy kismértékű iparűzési adóval rendelkezik”. Ebből pedig azt a következtetést vonja le, hogy még nehezebb feladat lesz az elkövetkező időszakban az ügyeletek finanszírozása, így

Ha az állam nem vállalja át ezt a feladatot, akkor rendezze a szektor „régóta esedékes” finanszírozását, kiemelve, hogy az elmúlt húsz évben egyszer volt emelés a létszámalapú finanszírozásban „ami közel sem oldotta meg az ügyeleti ellátás pénzügyi nehézségeit”.

Az előterjesztésben emellett olyan szabályozás kialakítását kéri, ami „nem teszi lehetővé a háziorvosok ügyelet alóli felmentését”. A politikus azt írja, hogy a „jelenlegi jogi szabályozás nem rendelkezik az életszerűség azon jellemzőivel, amelyek a jogszabályokban leírt szankciórendszert nemhogy hatékonnyá, hanem egyáltalán alkalmazhatóvá tennék”.

A fideszes többségű szabolcsi közgyűlés úgy határozott, hogy élnek a felterjesztés jogával és a megszavazott javaslat nyomán született határozatot megküldik Kásler Miklós Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszternek és Varga Mihály pénzügyminiszternek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

háziorvos

államosítás

háziorvosi praxis

ügyelet