Drasztikus változások jöhetnek: teljesen átalakul a háziorvosi ügyelet?

HelloVidék   
  Megosztom
Drasztikus változások jöhetnek: teljesen átalakul a háziorvosi ügyelet?

Az előterjesztést Lipők Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője nyújtotta be, akinek indítványát a fideszes többségű szabolcsi közgyűlés megszavazta.

A háziorvosi ügyeleti feladatok államosítását és olyan szabályozás kialakítását kéri egy új fideszes javaslat, ami „nem teszi lehetővé a háziorvosok ügyelet alóli felmentését”. Az előterjesztést Lipők Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője nyújtotta be, akinek indítványát a fideszes többségű szabolcsi közgyűlés megszavazta, és úgy határoztak, azt megküldik Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszternek és Varga Mihály pénzügyminiszternek, írja a Magyar Hang.

Lipők Sándor beadványa szerint az önkormányzatoknak törvény által előírt feladata lenne, hogy gondoskodjanak az orvosi ügyeletek ellátásáról. A kormánypárti politikus szerint mindezt többnyire külön megállapodások keretében, vagy ügyeleti társulások szerződtetésével oldják meg. Ám a kormányzati elvonások miatt a jövő évben várhatóan kevesebb lesz a települési önkormányzatok bevétele, sőt, „különösen a kisebb méretű önkormányzatok jelentős része nem, vagy kismértékű iparűzési adóval rendelkezik”. Ebből pedig azt a következtetést vonja le, hogy még nehezebb feladat lesz az elkövetkező időszakban az ügyeletek finanszírozása, így

Ha az állam nem vállalja át ezt a feladatot, akkor rendezze a szektor „régóta esedékes” finanszírozását, kiemelve, hogy az elmúlt húsz évben egyszer volt emelés a létszámalapú finanszírozásban „ami közel sem oldotta meg az ügyeleti ellátás pénzügyi nehézségeit”.

Az előterjesztésben emellett olyan szabályozás kialakítását kéri, ami „nem teszi lehetővé a háziorvosok ügyelet alóli felmentését”. A politikus azt írja, hogy a „jelenlegi jogi szabályozás nem rendelkezik az életszerűség azon jellemzőivel, amelyek a jogszabályokban leírt szankciórendszert nemhogy hatékonnyá, hanem egyáltalán alkalmazhatóvá tennék”.

A fideszes többségű szabolcsi közgyűlés úgy határozott, hogy élnek a felterjesztés jogával és a megszavazott javaslat nyomán született határozatot megküldik Kásler Miklós Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszternek és Varga Mihály pénzügyminiszternek.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

háziorvos

államosítás

háziorvosi praxis

ügyelet