Óvatosan az otthoni fertőtlenítéssel: ez az 5 dolog többet árt, mint használ

HelloVidék   
  Megosztom
Óvatosan az otthoni fertőtlenítéssel: ez az 5 dolog többet árt, mint használ

A járvány miatt kiemelten fontos ügyelnünk otthonunk, környezetünk tisztaságára. A higiéniai szabályok betartása kulcsfontosságú lehet a megelőzésben, ám érdemes arra is figyelnünk. Nem is gondolnánk, de könnyen súlyos hibákat véthetünk takarítás közben.

Fokozatosan nő a koronavírusos betegek száma Magyarországon. Ahogy a szakemberek fogalmaztak a koronavírus-járvány második hullmának felfutó szakaszában vagyunk. A legfrissebb adatok szerint 2032 újabb magyarnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, így hivatalosan 52 212 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 46 fővel emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 35 653 fő. Az aktív fertőzöttek 30%-a, az elhunytak 38%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti, de vidéken is egyre magasabb számokat tapasztalhatunk.

Ahogy Müller Cecília országos tisztifőorvos többször is hangsúlyozta, természetesen a legbiztonságosabb, ha nem kapjuk el a koronavírust, így továbbra is arra kell törekedni, hogy megfékezzük a járvány terjedését.

A legtöbb helyszínen már kötelező a maszkviselés. Üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, állomásokon komoly bírságokat kaphatunk ha nem húzzuk fel a szájat és az orrot eltakaró maszkot.

A tisztifőorvos már az első hullám idején is többször felhívta a figyelmet a higiéniai szabályok fontosságára. A rendszeres kézmosás mellett, otthonunk tisztasága is eddig talán nem látott jelentőséggel bír.

A takarítás nem biztos, hogy a kedvenc tevékenységünk, de a higiéniai szabályok betartása most talán még fontosabb. A fertőzöttek száma növekszik és mindenki igyekszik távol tartani az otthonától a vírust, ami lássuk be, hogy jóval több házi munkát is jelenthet. Többször írtunk már róla, hogyan gyorsíthatjuk a takarítás, fertőtlenítés folyamatát házi praktikákkal, hogy a járvány idején se kelljen hosszú órákat és rengeteg pénzt áldoznunk otthonunkra. Sokan viszont talán nem is gondolnánk, hogy néha bizony súlyos hibákat is véthetünk takarítás közben, amik jelentősen lelassíthatják a munkát. A HelloVidék most a The Spruce listája alapján összegyűjtötte a leggyakoribb takarítási hibákat, amiktől jobb, ha elkerülünk.

1. hiba: halogatás

Feltöröljük azonnal a lehullott ételmaradékot a konyhában, ami épphogy érintette a padlót vagy hagyjuk? Ha a földön hagyjuk a ragacsos foltoka, szennyeződéseket a 15-20 másodperces munka helyett, később hosszú perceket szánhatunk a munkára. Rosszabb esetben még a hangyák is ellephetik a konyhát a finom, számunkra alig észlelhető falatokra.

A halogatás a takarítás bármelyik mozzanatánál hatalmas hiba lehet. A napi takarításra és a szobatisztításra fordított néhány perc sokkal könnyebbé teszi a nehéznek tűnő nagytakarítást. Érdemes a konyhai felületeket fertőtleníteni, a piszkos ruhaneműt a szennyesbe tenni, a fürdőszobai mosdókagylót és a zuhanyzó ajtaját minden használat után letörölni, és a rendetlenséget, például a postát, újságokat és nyugtákat naponta elpakolni, kidobni. Így a heti portalanítás, porszívózás, WC-tisztítás, konyhai felmosás és mosás sokkal egyszerűbb lesz.

2. hiba: rossz sorrend

Senki nem akar több időt tölteni a takarítással, mint amennyit muszáj. Ha rossz sorrendben végezzük a feladatokat, akkor az alapos takarítás ellenére lehet, hogy többször is át kell törölnünk bizonyos részeket. Például ha a porszívózással kezdjük a nappali takarítását és utána portalanítjuk a polcokat, akkor újra felhalmozódhat a kosz a padlón. A pakolás után fontos, hogy mindig fentről haladjunk lefelé, minden helyiségben.

3. hiba: nem megfelelő tisztítószerek használata

A tisztítási, takarítási munkák elvégzéséhez nem elég, hogy erős szereket választunk. A nem megfelelő tisztítószerekkel többet árthatunk, mint amennyit segítünk. A túl erős tisztítószer használata maradandó károkat okozhat egyes felületeken. A címkék ellenőrzésével nemcsak időt takaríthatunk meg, hanem pénzt is. Ha megpróbáljuk csökkenteni az otthonunkban használt vegyi anyagok mennyiségét, akkor a természetes vagy zöld tisztítószerek is megfelelő hatásúak lehetnek.

4. hiba: piszkos tisztítóeszközök használata

A piszkos eszközök ahelyett, hogy tisztává varázsolnák otthonunkat, súlyosbíthatják a helyzetet. A nem megfelelően tisztított eszközök, szivacsok, törlőrongyok számos baktérium búvóhelyévé válhatnak. A rendszeresen nem tisztított mosógép visszaviheti a test szennyeződéseit a ruhákra, amik a mosás után kellemetlen szagúak lehetnek.

Szánjunk időt a felmosófejek, törlőkendők, suroló kefék, szivacsok tisztítására minden használat előtt. Az eldobható eszközök esetében minden tisztítási folyamathoz használjunk friss eszközt.

5. hiba: Nem tanítjuk meg a gyerekeket, hogyan segíthetnek a házimunkákban

A kisgyermekek mindent szívesen csinálnak, amit anya és apa tesz, ezért a közös takarítás lehet a legjobb alkalom arra, hogy a kisgyerekeket a helyes módszerekkel bevonjuk a házimunkákba. Érdemes egyszerű feladatokkal kezdeni például törölközők összehajtása, sima felületek portalanítása, ablakok mosása (nem vegyszerekkel). Ahogy egyre idősebbek, kicsit nehezebb feladatokat is kipróbálhatnak, mint a mosás.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

koronavírus

takarítás

megelőzés

hibák