300 ezres bírság is járhat ezért a magyar erdőkben: mégis egyre többen csinálják

HelloVidék   
  Megosztom
300 ezres bírság is járhat ezért a magyar erdőkben: mégis egyre többen csinálják

A természeti területen való, engedély nélküli motorozás bírsággal is sújtható, amely esetenként akár 300 000 forintra is rúghat.

Az elmúlt bő egy évtizedben egyre többször bukkantak fel a természetben a motoros technikai sportok szerelmesei. Sokuk vélhetően nem is tudja, hogy ezt a szabadidős tevékenységet védett természeti területen csak engedély birtokában űzhetnék, és az erdőterületeken is csak az arra kijelölt útra hajthatnának rá a vonatkozó jogszabályok értelmében, írja a Vadászati Védegylet. Az Erdőtörvény nagyon egzakt módon rögzíti az összes lehetőséget. A szabályozás oka, hogy a járművek rendkívüli módon zavarják a faunát – a vadászható és nem vadászható állatfajokat – és súlyos, esetenként helyrehozhatatlan károkat okozhatnak az ökológiai rendszerben. A Védegylet, mint a vadgazdálkodó szervezetek érdekképviselete és a Magyar Motorsport Szövetség ezért felhívja a motorosok, quadosok, off-roadosok figyelmét: csak szabályos keretek között hódoljanak szenvedélyüknek.

A járművel való közlekedést természeti területen a Természetvédelmi törvény, a Natura 2000 területekre vonatkozó rendelet és az Erdőtörvény szabályozza. A szabályok áthágásának szankcionálásáról pedig a Szabálysértési törvény és a Büntető törvénykönyv rendelkezik.

A Védegyletnek, mint a Szövetségnek meggyőződése, hogy a probléma hosszú távú megoldását nem a – kétségtelenül elrettentő erővel bíró – szankcióban kell keresnünk. Nem a folyamatos ellenőrzés, hanem a tájékoztatás, illetve a minden érintett számára megfelelő megoldás kidolgozása az együttműködő felek legfőbb feladata. Rendkívül fontos a motorsportos közösség informálása, felelősségérzetének fokozása a fenntartható természethasználat iránt, a kölcsönös kommunikáció és hosszútávon egy olyan szabályozás megalkotása, amely megoldást nyújthat a jelenleg fennálló problémára.

A motorsport a természetben – az egyéb szabadidős elfoglaltságok zavarása mellett – komolyan megbolygathatja a vadállományt, akadályozhatja az ott folytatott tervszerű vadgazdálkodási tevékenységet, ennek részeként a vadászatot is.

  • A zavarás okozta stresszfaktor mind a fajok állományára, mind pedig az egyedekre, azok egészségi állapotára, kondíciójára negatívan hat.
  • A zavart területről a vad egyértelműen elmenekül, ezzel ellehetetlenítve a vadgazdálkodási tevékenységet.
  • A zavart területen a vad sokkal óvatosabb lesz, ezáltal nehezebbé válik az állomány megfigyelése, felmérése, szükség szerint kezelése, gyérítése.
  • Idén különösen fontos, hogy a vadgazdálkodók tudják teljesíteni a megemelt elejtési terveket a vaddisznó tekintetében. Ezt az intézkedést az afrikai sertéspestis (ASP) járvány indokolja, az állománycsökkentés a járvány terjedésének lassítását hivatott szolgálni. A terület zavarása ezt megnehezíti.
  • Az elijesztett, esetleg nagyobb távolságra menekülő vaddisznók tovább is vihetik az ASP-t, amely 2018 óta jelen van az ország több – jellemzően észak-északkeleti – régiójában. Az ország különböző részeiben motorozó sportolók szintén nagyobb távolságra vihetik el a vírust.
  • Mivel a kisebb településeken, sőt a nagyobb városok peremkerületeiben jó eséllyel kisebb a zavarás a motorsport által bolygatott területhez képest, a vad gyakrabban és nagyobb számban jelenhet meg a belterületen. Ez a lakosság számára okozhat problémákat, mivel a jelenség rontja a biztonságérzetet illetve növeli a vad általi károkozást és annak esélyét, hogy az ASP a vaddisznó révén megfertőzzön háznál tartott sertéseket is.
  • Végül, de nem utolsó sorban a megzavart vad menekülése következtében megnőhet a vad-gépjármű ütközések száma

- hívják fel a figyelmet.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bírság

erdő

természetvédelem

motorsport