Koronavírus: nyitva maradnak a templomok, a református egyház online folytatja

HelloVidék   
  Megosztom
Koronavírus: nyitva maradnak a templomok, a református egyház online folytatja

Szerdától este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom lép életbe és számos szolgáltaló, intézmény pedig teljesen bezár. A katolikus templomok nyitva maradnak és misék is lesznek, de azt kérik a veszélyeztetettek otthonról, online kövessék. A református egyház szigorúbban reagált: a közösségi alkalmak és a nyilvános istentiszteletek elmaradnak - írja a Telex.

Ahogy mi is megírtuk Orbán Viktor hétfői bejelentése alapján szerdától este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom lét életbe, az éttermek bezárnak, csak házhozszállításra lesz lehetőségük, a fitnesztermek, fedett uszodák, színházak, múzeumok, állatkertek pedig teljes mértékbe bezárnak. Az üzletek ezután csak hétig lehetnek nyitva, a szállodák pedig nem fogadhatnak turistákat.

A portál szerint a tavaszi korlátozások ideje alatt habár nyitva maradtak a templomok, a nyilvános misék tartását leállították, most a magyar Katolikus Püspöki Konferencia közlése alapján ez máshogy lesz és igyekeznek a templomok is a civil élethez hasonlóan fenntartani a mindennapi munkavégzést.

A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok, mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat továbbra is nyitva tartjuk. Szentmisék is tarthatóak, de azok csak úgy végezhetőek, hogy a hatósági kijárási korlátozásokkal összhangban maradjanak

- fogalmazott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.

Elmondták, hogy online követhető misék azért lesznek, a veszélyeztetetteket vagy a veszélyeztetettekkel együtt élőket ugyanis arra kérik, lehetőleg ne menjenek misére. A plébániai oktatások és a közösségi összejövetelek viszont néhány kivételtől eltekintve mind online lesznek megtartva.

A Magyarországi Református Egyház már kissé szigorúbban reagált az új intézkedésekre. Ők azt kérték, hogy szerdától ne tartsanak az egyházközösségek istentiszteletet, közösségi alkalmakat.

Egyházközségi közgyűléseket nem lehet tartani, jegyesoktatástól hittanórákon át a konferenciákig minden elmarad. A tisztújítással kapcsolatos ülések maradnak egyedül meg, ezek is a járványügyi intézkedések betartásával. A református egyház szinte teljesen az online térbe költözik át.

Kérjük gyülekezeteinket, hogy a járvány első hulláma idején közzétett liturgiai ajánlások szerint térjenek vissza online istentisztelet-közvetítésre, a helyi adottságok és lehetőségek szerint

- írják.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

templom

vallás

hit

koronavírus

járvány

korlátozás

szabály

mise

szertartás