Koronavírus: kiderült, hány magyar településen ütötte fel a fejét a járvány

MTI   
  Megosztom
Koronavírus: kiderült, hány magyar településen ütötte fel a fejét a járvány

A mintegy százezer gondozottat ellátó 1600 magyarországi szociális intézmény közül 174 helyen találtak fertőzötteket. Jelenleg a szociális otthonban élők 4 százalékánál, míg az ápolók, gondozók egy százalékánál mutatták ki a vírust.

A pandémia a magyar települések 85 százalékát érinti, ennyi helyen regisztráltak már fertőzést - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette: az országban mindenki hordozhatja a vírust. Ezért nagyon fontos a higiénés szabályok és a bevezetett szigorítások betartása. Azt mondta: "féltjük az időseket, a betegeket", hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a fiataloknál is előfordulhat súlyos megbetegedés.

Itthon is arra kell törekedni és felkészülni, hogy a járványgörbét ellaposítsák, és fenntartsák az egészségügyi ellátás működőképességét. A napokban meghozott valamennyi intézkedés ezt szolgálja - közölte. "A járvány Európa-szerte dúl" - jelentette ki Müller Cecília, hozzátéve azonban, hogy az uniós tagállamok között Magyarország jó helyzetben van.

Elmondta, hogy az elmúlt napon 87-en hunytak el a vírus okozta szövődményben, köztük egy 20 éves fiatal. A legidősebb elhunyt 97 éves volt.

A betegek nagy hányada tünet nélkül, vagy enyhe tünetekkel vészeli át a fertőzést, és jellemzően a krónikus betegségben szenvedőknél okoz komoly szövődményt a vírusfertőzés, azonban a járvány kezdete óta a halálesetek 7 százalékánál nem találtak semmilyen egyéb krónikus állapotot.

Az országos tisztifőorvos kitért arra is, hogy

Hat olyan intézmény van, ahol már a járvány első hullámában is volt fertőzött. Jelenleg a szociális otthonban élők 4 százalékánál, míg az ápolók, gondozók egy százalékánál mutatták ki a vírust.
A szociális munka napja alkalmából Müller Cecília köszönetet mondott a szociális intézmények dolgozóinak helytállásukért.

Kérdésre válaszolva közölte, a koronavírus-járvány miatt hozott kórházi látogatási tilalmak továbbra is érvényben vannak, azonban a hozzátartozó felkeresheti és elbúcsúzhat haldokló, végstádiumban lévő hozzátartozójától. Erről egy tájékoztató levelet is eljuttatott az intézményekhez, amelyeknek ilyen esetben biztosítaniuk kell a látogatónak az egyéni védőruházatot és az egyéb védőeszközöket.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

operatív törzs

müller cecília