Napelemet raknál a tetőre? Jobb, ha tudod: fontos változás jön az elszámolásnál!

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Napelemet raknál a tetőre? Jobb, ha tudod: fontos változás jön az elszámolásnál!

Hazánkban egyre több épület tetején fedezhetőek fel napelemes rendszerek, amivel jelentős összegeket lehet spórolni, viszont számos tévhiedelem él az emberek fejében a napenergia hasznosításával kapcsolatban. A HelloVidék most a leggyakrabban felmerülő kérdések tisztázásáért megkereste Hófej Péter napelem telepítőt.

HelloVidék: Milyen előnyei vannak a napelem telepítésének az áramellátás szolgáltatóval szemben?

Hófej Péter: A napelem az egyetlen energiahordozó, amit otthon is meg lehet termelni. Valójában a napelemmel nem pénzt, hanem kW-ot termelünk meg. Az egész éves spórolás mértéke attól függ, hogy mekkora teljesítményű rendszer van telepítve a ház tetejére. Az áramellátó szolgáltatónál havi, negyedéves, vagy éves leolvasásban a ténylegesen elfogyasztott mennyiség után kell fizetni. A napelem rendszereknél HMKE (háztartási méretű kiserőmű) esetében éves leolvasási ciklus van pillanatnyilag és éves, szaldó elszámolás. A szerződéskötés elején nyilatkozni kell, hogy kiszámlázzák-e a többletet, vagy elfogyasztják. Utóbbi esetében hiába termeltek többet, azt „köszönik szépen”.

Ez fog változni 2024-től. Pillanatnyi tudásunk szerint ezt egy „bruttó elszámolás” néven futó elszámolás fogja váltani. Viszont az látszik, hogy most a szaldóval sokkal jobban járnak az emberek. Megtermelt energia-hálózati energia=egyenleg.

Vállalkozásoknak, önkormányzatoknak éri csak meg befektetni, vagy egy hétköznapi családi kassza is ki tudja fizetni a telepítést?

Az én tapasztalatom, hogy az állami intézmények, iskolák, óvodák, bölcsődék, önkormányzatok hamarabb meg tudják finanszírozni a telepítést, mint egy családi kassza. Figyelembe kell viszont azt is venni, hogy az állami beruházások hátterében Európai Uniós támogatások állnak. Nem elérhetetlen a lakossági ügyfelek számára a napelemes rendszerek telepítése, mert sokan készpénzben vagy kedvezményes hitellel oldják meg a fizetést. Kivitelezői oldalról a hiteles ügyfelek nagyobb kockázatot jelentenek, mert előre kell megfinanszíroznia a napelemrendszer teljesítéséhez a kiadásokat, amit nem sok cég tud bevállalni. Sajnos bizonytalan, hogy az elvégzett munkát követően mikor utal pénzt a bank. Ez egy kétoldalú szerződés a Bank-Ügyfél és Bank-Kivitelező között, ezáltal az ügyfélnek nem fizet semmit a bank. Csak a projekt zárás végén a kivitelezőnek. Az egyik partneremmel épp a napokban beszélgettünk és megosztotta velem, hogy januárban egy családi házra telepített napelemet, de a mai napig nem fizette ki a bank. A bankok részére kellene egy maximum határidő, hogy meddig kell kifizetniük a pénzt.

Milyen hosszú távú pozitív és negatív hatása van a napelemeknek a környezetre?

Ha ésszel csinálják sokkal több a pozitív, mint a negatív hatása. Magyarországtól Keletre vannak olyan régiók, ahol napelemes mezők vannak. A földeket nem vonják ki a termelés alól, hanem növényeket termesztenek pl. a cseresznyepaprikát, a jalapeño paprikát és a datolyaparadicsomot a napelem modulok árnyékában. Ez a növénytermesztési mód nem csupán lehetséges, de jobb termést is eredményezhet. A napelemrendszer egyedüli negatív hatása a gyártás nyersanyagaiban kereshető, mert előállításához különböző energiaforrásokat kell bevonni. Más országokban vannak 30 éves napelemek is és teljesen jól működnek. Az a személy, aki napelemes rendszerekre beruház, a telepítést követően környezettudatosabb módszerrel fogja saját magának előállítani az energiát. Én mindig úgy tervezek a rendszer telepítése előtt, hogy minden adatot begyűjtök az épület elhelyezkedésétől a tetőszerkezet dőlésszögéig, majd egy program segítségével lemodellezem 3D-ben és ráhelyezem a napelemeket. Az irányultságból, a dőlésszögből és a helyszín adataiból a program megvizsgálja és kiszámolja, hogy mennyi napelemet telepíthetünk rá és mennyi lesz a maximális éves teljesítménye.

Melyek a leggyakoribb tévhitek a napelemmel szemben? Pl. éjjel vagy felhős időben nincs áram.

Az első tévhit, hogy sokan azt hiszik, vesznek egy 5 kW-os napelemrendszert és maximális teljesítményen fog működni. Biztosan nem így lesz, az egész egyszerűen fizika. A napelem csomagoláson is rajta van, hogy a feltüntetett teljesítmény STC-n (Standard Test Conditions) értendő. Ez azt jelenti, hogy a maximum teljesítmény gyakorlatilag labor körülmények között érhető el. Az emberek erről elfeledkeznek, nem néznek utána és csodálkoznak, hogy kevesebb teljesítményen működik a napelemrendszer. A kérdésben is említett éjszakai árammal kapcsolatban valóban így van, a napelem éjjel nem termel áramot. Ez az információ valójában érdektelen. Minden esetben az éves hozam az, ami számít. Az ügyfelet arról tájékoztatjuk, mennyi energiát fog a rendszere éves szinten termelni. Ilyen téren a pillanatnyi legmagasabb teljesítmény irreleváns.

Az internet tele van hírekkel, hogy 2024-től megszüntetik a háztartási méretű napelemes rendszereknél a szaldós elszámolást. Ez lényegében azt jelenti, hogy termeltünk 100 egységet, elfogyasztottunk 110-et, akkor 10-et befizetünk, és ki van fizetve az egyenleg. Ezt meg akarják változtatni bruttó elszámolás alapján, de még nem körvonalazódnak a feltételek.

A napenergia télen kisebb hatékonysággal üzemel, mert a légköri viszonyok miatt kevesebb a bejutó fény és alacsony pályán mozog a nap a horizonton. Ha meg akarjuk vizsgálni, hogy mikor termelhet maximumon egy napelem rendszer, akkor télen 0 és -10 fokon Celsius fokon, ragyogó napsütéses időben mérjünk, mert biztosan megtermeli azt a teljesítményt, amiért fizettünk. A melegedés hatására nő a belső ellenállása az anyagnak, aminek következménye, hogy csökken a teljesítmény, ezért nyáron hiába süt a nap, soha nem fog a napelem maxon teljesíteni. Nem tévhitekről kellene beszélgetni, hanem a hiteles tájékoztatásról. Nagyon sokszor találkozom olyan ügyféllel, hogy kellene számára egy 10 kW-os inverteres napelem, de nincs elég pénze rá és később szeretné majd bővíteni. A legtöbb cég nem mondja el az ügyfélnek, de egy normál topológiájú invertert 3-5 év után gyakorlatilag nem lehet hatékonyan bővíteni. Akkor lehet csak bővíteni, ha ugyanolyan teljesítményű, áramleadású napelemet raknak még hozzá. Tehát, ha most 300W-os napelemet telepítünk, 3-4 év múlva nem tudjuk az akkor kapható 400—500W-osakkal egy körbe rakni. Ilyenkor az is megoldás lehet, hogy egy kört kimaxolunk a korábbi két kör elemeiből, és az így létrejövő új stringre kerülnek az új, nagy napelemek. Viszont így lehet, hogy pár napelem a régiek közül kikerül a használatból, mivel már nem lehet bekötni, az inverter bemeneti korlátai miatt. Ha nagyobbat vesz hozzá, akkor az pénzégetés.

Meddig alkalmas áramellátásra egy napelemmel ellátott családi ház, épület?

Nagyon sokféle napelemes rendszert telepítettem már, de a Solaredge rendszer mellett tettem le a voksom. Ennél a napelem rendszernél 12 év garancia van az inverterre, ami max. 25 évre tolható. A további bővítések lehetősége ebben az esetben nincs lekorlátozva. Jóval flexibilisebb a rendszer mint hagyományos invertert alkalmazva. Az optimalizálóknak hála, az árnyékot és az olyan teljesítménycsökkentő hatásokat is ki tudja küszöbölni, amik egy sima invertert használva jócskán kevesebb termelést eredményeznének. Továbbá számos biztonsági funkciót tud a Solaredge.Más gyártóknál az 5-10 éves garancia, további 5 vagy 10 évvel bővíthető. Meg kell nézni, utána kell járni, hogy kitől, milyen rendszert vásárol.

Mit javasol az ügyfeleknek, mielőtt vásárlásra adják a fejüket?

Azt kellene végig gondolni, hogy milyen ismérveket kell felállítania magában, amin végig haladva képes lesz kiválasztani a számára legideálisabb rendszert. A telepítő cégeknél üzletkötőket alkalmaznak, majd egy gyorstalpaló tanfolyamot követően kiengedik őket a nagyvilágba, hogy hozzák az üzleteket. Mielőtt bárki napelemekbe fektetne, olvasson utána fórumokon, szakoldalakon és csak utána vegye fel a kapcsolatot bármelyik telepítő céggel. Ne egy üzletkötővel egyeztessen, hogy melyik lehet neki a jó, inkább kérje egy független szakértőt szakértő tanácsát, hogy mit javasol. Vegyük bele a még tervben lévő nagyfogyasztók vásárlását (klimatizálás, hőszivattyú, elektromos autó, medence, vagy más fűtéseket).Nem a legolcsóbb cég fogja megcsinálni a legjobban. Figyelni kell arra, hogy a telepítést követően a vállalkozás elérhető legyen, mert gyakran előfordul, amikor garanciális problémák merülnek fel, hogy hirtelen elérhetetlenné válnak. Ilyen esetben fontos az, hogy pl. inverter hiba esetén a gyártó cég is kezelje a problémákat, ne csupán a hazai eladó.

Milyen napelemes pályázatokról van tudomásuk? Ezek kizárólag vállalkozásoknak, vagy magánszemélyeknek vehető igénybe?

Cégek és magánszemélyek többféle GINOP pályázaton indulhatnak vidéken, míg a Közép-Magyarországi Régióban a VEKOP pályázatok érhetőek el. A VEKOP kerete korán kimerült, de a GINOP-ét is csökkentették idénre. (Az MFB 0%-os hiteleit november 5-én 24:00 órakor felfüggesztették és a hírek szerint nem is fogják újra megnyitni - a szerk.) Az új pályázatoknál a magánszemélyek vonatkozásában már pedzegeti a piac, hogy azt már csak az új „bruttó elszámolásra” lehet kötni 2024-től. Itt lesz egy probléma, mert elveszik a magánszemélyek kedvét a napelemektől, ha az új elszámolásra lehet csak kötni szerződést, sok cég a telepítések számának drasztikus visszaesése miatt fog megszűnni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

napenergia

napelem

napkollektor

megújuló energia

megújuló energiaforrás