Újfajta fizetési mód jön Magyarországon: itt vannak a részletek

HelloVidék   
  Megosztom
Újfajta fizetési mód jön Magyarországon: itt vannak a részletek

Elérhető lesz más országok mellett Magyarországon is a Google hivatalos androidos mobilfizetése, a Google Pay. Bár sokan eddig is használták androidos telefonjukat fizetésre, a keresőóriás hivatalos fizetési alkalmazása eddig idehaza nem működött.

Bár sokan eddig is fizettek androidos telefonnal a kártyájuk helyett, most a rendszert működtető Google hivatalos fizetőalkalmazása is megjelenik Magyarországon. Egyelőre nagy változást nem fog azonban hozni, mert csak három kisebb szolgáltatót támogat, írja a Pénzcentrum.

Elérhető lesz más országok mellett Magyarországon is a Google hivatalos androidos mobilfizetése, a Google Pay (a név nem keverendő össze a hasonló hangzású alkalmazásbolttal, a Google Play-jel), derül ki a Mastercard közléséből. Bár sokan eddig is használták androidos telefonjukat fizetésre, a keresőóriás hivatalos fizetési alkalmazása eddig idehaza nem működött. Most velünk egyidőben jelenik meg Lettországban, Litvániában, Hollandiában, Portugáliában és Romániában is.

Az, hogy ennek ellenére is ki lehetett vele váltani a kártyánkat, annak köszönhető, hogy az iPhone-nal szemben az Android lényegesen nyíltabb rendszer. Így bár a gyártó saját fizetését nem támogatta országunkban, megengedte, hogy a telefonban lévő, úgynevezett NFC-csipet felhasználva minden bank saját alkalmazást fejlesszen erre a célra. (Ezzel szemben iOS-re az Apple Pay tavalyi hazai megjelenéséig egyáltalán nem volt elérhető a mobilfizetés.)

Ugyanis egyelőre nincs nagy bank a támogatott partnerek közt, itthon három kissebb fintech céggel, a Revolut-tal, a Curve-val és a Monese-szel lehet egyelőre használni ezt a rendszer. Ezek egyébként idehaza egyre népszerűbbek, így akik használnak ilyen kártyát, azoknak ez a lehetőség hasznos lesz.

Ha ezután így fizetnénk, a kártyakibocsátó mobilbanki alkalmazásában a használni kívánt Mastercard kártya kijelölése után a "Hozzáadás a Google Payhez" opciót kell választanunk. Ahogyan a bankok saját mobiltárcáit vagy az Apple Pay-t, a Google Pay-t is pontosan ugyanúgy használhatjuk, mint egy sima bankkártyát. A pénztárnál egyszerűen azt mondjuk, hogy kártyával fizetnénk, pusztán nem a tényleges kártyánkat, hanem feloldás után a telefonunkat helyezzük a terminál fölé.

Újdonság a Takarékbanknál

Mint a fenti példa is mutatja, folyamatosak az ún. fintech-fejlesztések a hazai bankoknál, és jól látszik, hogy a garázscégek mellett a legismertebb szolgáltatók tervezik meghódítani Magyarországot. A Google mellett kiváló példa erre az Apple is. Olyannyira, hogy

A Takarékbank lapunknak küldött tájékoztatásában kiemelte, hogy az összes iPhone-nal történő tranzakció kiemelten védett. Az érintésmentes fizetéshez az ügyfélnek egyszerűen csak a kártyaelfogadó terminál közelébe kell tartania iPhone-ját, vagy Apple Watch okosóráját. Hozzátették: "Minden Apple Pay tranzakció biztonságos, mivel ujjlenyomat-felismerővel (Touch ID), arcfelismerővel (Face ID) vagy az eszközjelszóval azonosítja a tulajdonost, valamint egyszer használatos biztonsági kóddal hagyja jóvá a tranzakciót."

Az Apple Pay-t elfogadják az élelmiszerboltokban, a gyógyszertárakban, a taxikban, az éttermekben, a kávéházakban, és sok más üzletben is

- írta a Takarékbank.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

paypal

fizetés

google pay