Veszélyes élelmiszert hívott vissza az Auchan: hasmenést és lázat is okozhat

MTI   
  Megosztom
Veszélyes élelmiszert hívott vissza az Auchan: hasmenést és lázat is okozhat

Szeletelt bacon szalonnát hívott vissza az Auchan Listeria monocytogenes baktérium jelenléte miatt, amely lázat, hányást, hasmenést és fejfájást okozhat.

Listeria monocytogenes baktérium jelenléte miatt kezdeményezte a forgalmazó Auchan Kft. az Auchan Tuti Tipp szeletelt bacon szalonna elnevezésű termék forgalomból visszahívását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása alapján.

A Nébih felhívta a figyelmet arra, hogy a szalonnát alapos hőkezelés nélkül senki ne fogyassza el. A közlemény szerint ha a vásárlók a visszavitel mellett döntenek, az Auchan blokk hiányában is visszatéríti annak teljes vételárát.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal honlapján közzétett tájékoztatás szerint a Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A hűtő hőmérsékletén is el tud szaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását. Veszélyt jelenthetnek például az azonnali fogyasztásra kész élelmiszerek, a nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült termékek, a lágysajtok, a nyers húst tartalmazó ételek, a húskészítmények, a nyers halak, a füstölt lazac, a nyers zöldségből készült saláták.

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. A kialakult betegségnek főként a várandós nők körében súlyos következményei lehetnek, de az érzékeny csoportba tartoznak a csecsemők, az idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek is.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gasztro

gasztronómia

bacon