Koronavírus: ebben a megyében ugrott meg legdurvábban a fertőzöttek száma

MTI   
  Megosztom
Koronavírus: ebben a megyében ugrott meg legdurvábban a fertőzöttek száma

Az elmúlt heti adatokat nézve az látható, hogy változik a járványgörbe, az azt megelőző hetihez képest kevesebb pozitív esetet regisztráltak, mondta el Müller Cecília.

Keddtől érvénybe lépett a 65 éven felülieknek biztosított vásárlási idősáv, azonban a drogériák, élelmiszerüzletek és gyógyszertárak teljes nyitvatartási idejében vásárolhatnak az idősek - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai, online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília közölte, az idősáv csak a megjelölt üzletekre vonatkozik, egyéb üzletre nem, tehát az egyéb boltokban a teljes nyitvatartási időtartam alatt bárki, bármely korosztály igénybe veheti a szolgáltatásokat.

A járvánnyal kapcsolatban elmondta, az elmúlt heti adatokat nézve az látható, hogy változik a járványgörbe, az azt megelőző hetihez képest kevesebb pozitív esetet regisztráltak. Kitért arra, hogy a 46. héthez képest a 47. héten 7 százalékkal kevesebb pozitív esetet regisztráltak, ez 2177 embert jelent. Életkor szerinti megoszlásuk az előző héthez hasonló volt; a legérintettebbek továbbra is a 40-49 évesek, az ő arányuk 23 százalék. A 65 év felettiek aránya 16 százalék, míg a 15 év alatti korosztály aránya 4,1 százalék volt. Korcsoportra lebontva és a 100 ezer főre vetített megoszlás szerint a 20-29 év közötti fertőzöttek 2221-en, a 30-39 évesek 2083-an, a 40-49 évesek 2584-en, az 50-59 évesek 2363-an, míg a 60-69 évesek 2618-an voltak a 47. héten. A 70-79 évesek között 346-an, míg a 80 évesek között 2230-an fertőzöttek 100 ezer lakosra vetítve. Az 1-2 éveseknél a legalacsonyabb a fertőzésszám, mindössze 141 gyerek lett pozitív, a 6-9 éveseknél 365 gyerek, a 10-14 éveseknél már 968 az igazolt fertőzöttek száma, míg a középiskolásoknál 2130 igazolt fertőzött jutott 100 ezer lakosra vetítve.

Fejér megyében 71 százalékkal, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 54 százalékkal nőtt az új esetek száma az előző héthez képest. Vas, Komárom-Esztergom és Békés megyében gyakorlatilag nem változott az új esetek száma. Nógrád megyében 55 százalékkal, Győr-Moson-Sopronban pedig 44 százalékkal csökkent az újonnan regisztrált fertőzöttek száma az előző héthez képest.

Előző héten a regisztrált új fertőzöttek 18 százaléka (6242) budapesti, 12,6 százaléka (4254) Pest megyei, míg 8 százaléka Borsod-Abaúj-Zemplén megyei (2682 ember). Ismét Tolna megyében regisztrálták a legkevesebb - 373 - új esetet a múlt héten, ez a 47. héten regisztrált fertőzöttek 1 százaléka. Az abszolút számokat ismertetve Müller Cecília elmondta, a járvány kezdete óta fővárosban 41 251 embernél, Pest megyében 23 372-nél, Győr-Moson-Sopron megyében 12 079 embernél igazolták a fertőzést. Százezer lakosra vetítve továbbra is Győr-Moson-Sopron vezet a megbetegedési mutatókban, azt követi Budapest és Vas megye a 47. héten. A legkevesebb a megbetegedés Békés, Somogy és Tolna megyében. Müller Cecília beszámolt arról is, hogy az elhunytak átlagéletkora változatlanul 76 év, a gyógyultaké 40 év. 7718 embert ápolnak a fertőzéssel összefüggésben kórházban. Mint mondta, ez a szám "kicsit mérséklődően, de még mindig emelkedő tendenciát mutat", és mutatja az egészségügy terheltségét. Lélegeztetőgépre 656-an szorulnak.

Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos elmondta, minden esetben a kontaktkutatás és az egyedi esetek elemzése után döntenek arról, hogy ki számít szoros kontaktusnak vagy el kell-e rendelni online oktatást akkor, ha egy pedagógus pozitívnak bizonyul. Közölte azt is: egyelőre nincs influenzajárvány Magyarországon, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok által beküldött mintákban mindössze egy esetben találtak influenzavírust.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

operatív törzs

müller cecília