Gigafejlesztések a Balatonnál: rengeteg strandot újítanak fel jövő nyárra

MTI   
  Megosztom
Gigafejlesztések a Balatonnál: rengeteg strandot újítanak fel jövő nyárra

Várhatóan jövőre kezdődik meg a világörökségi várományos helyszínek, így a Balaton felvidéki kultúrtáj felülvizsgálata, zajlik az új vízparti tervek egyeztetése a tóparti önkormányzatokkal.

Három településsel, Herenddel, Zirccel és Kislőddel bővül a balatoni turisztikai térség - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója a Balaton Fejlesztési Tanács pénteki, online megtartott ülésén. Juhász Szabolcs arról is tájékoztatott, hogy uniós forrásokból, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban a Balaton-régióban 33 projekt részesült 40 milliárd forintnyi támogatásban. A részben megvalósult, részben 2022-ig befejeződő beruházások nyomán egyebek közt kastélyokat, várakat, ökoturisztikai létesítményeket, gyógyhelyeket, világörökség várományosi helyszíneket fejlesztettek.

A hazai forrásokról szólva elmondta, ezek révén hat tourinform iroda újult meg 127 millió forintból, és a tervek szerint jövőre folytatódik ez a program. A Kisfaludy program szálláshely-fejlesztési pályázatain 5500 balatoni magánszálláshely fejlesztésére 1,7 milliárd forintnyi támogatás jutott.

Az ülésen a tanács elfogadta a Balaton Kiemelt Térség 2021-2027-es évekre szóló fejlesztési programját, amelynek ezzel megkezdődhet a társadalmi vitája. Az elhangzottak szerint a BFT számára jövőre is a korábbi évekhez hasonlóan, 219 millió fejlesztési forrást biztosít az illetékes tárca.

Gombos Márk a Miniszterelnökség településfejlesztési osztályának vezetője arról beszélt, hogy

Kérdésekre válaszolva közölte, vizsgálják, miként lehet kinevezni balatoni főépítészt, de még egyeztetni kell a leendő feladatkörről és illetékességről, és jogszabály-módosításra is szükség lesz.

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke az ülésen arról számolt be, hogy a Miniszterelnökség és a Lechner Tudásközpont szakembereivel zajlik az új vízparti tervek egyeztetése a tóparti önkormányzatokkal. Hangsúlyozta, a vízparti településeknek is szerepe van a Balaton megvédésében.

Jamrik Péter, a BFT közbiztonsági testületének elnöke elmondta, hogy két új javaslatot dolgoztak ki a vízbiztonságról szóló programban: egyik a vízfelületi kamerarendszer fejlesztéséről, a másik az automatikus hajókövető-rendszer bevezetéséről szól.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

balatoni térség

turizmus

fejlesztés