Iszonyatos mészárlás nyomaira bukkantak Mohács közelében: fotók a helyszínről

HelloVidék   
  Megosztom
Iszonyatos mészárlás nyomaira bukkantak Mohács közelében: fotók a helyszínről

Öt tömegsír adja az 1526. augusztus 29-i mohácsi csatáról a legfontosabb történeti forrásunkat. Az 1960-as évekig előkerült, 1976-ban részben feltárt, de visszatakart tömegsírok közül most a III. számú vizsgálata kezdődött el a Duna-Dráva Nemzeti Park kezelésében lévő Mohácsi Nemzeti Történelmi Emlékhelyen.

A „Mohács 500” projekthez kapcsolódó feladat a sok tízezernyi emberi csont összevisszasága mellett a speciális betemetés miatti rendkívüli bomlási körülmények és a későbbi károsító tényezők miatt is óriási szakmai kihívást jelent az antropológusok számára - olvasható a Szegedi Egyetem hírportálján.

Azt vizsgáltuk, hogy ezek közül a csontvázelemek közül melyek azok, amelyeket fel lehet úgy szedni, hogy egyrészt ugyanahhoz az elhunyt személyhez tartozzanak, illetve úgy, hogy közben más csontelemeket lehetőleg ne bolygassunk. Az antropológus dolga, hogy az egyenként felszedett csontvázelemeket megvizsgálja, anatómiai szempontból meghatározza és átadja a régésztechnikusnak, aki minden egyes részt külön csomagol és regisztrál. Mindeközben a régészek fényképezik, számítógépen is dokumentálják és megfelelő szoftvert alkalmazva háromdimenziós formában folyamatosan mentik a tömegsír egyes rétegeit és részleteit

– sorolta a helyszíni kutatómunka fontosabb fázisait dr. Pálfi György.

A Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékének vezetője és munkatársai 2020. szeptember 7. óta vesznek részt a Mohácsi Nemzeti Történelmi Emlékhely III. számú tömegsírjának a feltárásában, az emberi csontvázak kiemelésében, a csontmaradványok antropológiai vizsgálatában.

A mohácsi III. számú tömegsírból eddig kiemelt körülbelül százhúsz és további legalább nyolcvan szemrevételezett csontváz alapján elmondható: az ide került emberek túlnyomó többsége aránylag fiatal, mert 18-40 éves férfi volt.

Az SZTE Embertani Tanszék doktoranduszai a mohácsi III. számú tömegsír feltárásán dolgoznak.
Az SZTE Embertani Tanszék doktoranduszai a mohácsi III. számú tömegsír feltárásán dolgoznak. Fotó: Bereczki Zsolt.

Kisebb számban serdülőkorú fiúk, idősebb férfiak és egy-két nő csontvázát is azonosították

Az SZTE szakemberei szerint 250-300 körüli embertani lelet lehet e sírgödörben. Barbár mészárlásra, tömeges kivégzésre utaló sérülésekre bukkantak a közel ötszáz éves csontmaradványokat vizsgáló antropológusok. Eddigi megfigyeléseik alapján keresztény mártírok tömegsír-csoportjának tekintik a Mohácsi Nemzeti Történelmi Emlékhelyet a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékének munkatársai.

Az antropológia – a tudományos kérdések megválaszolása mellett – az azonosításra koncentrál. Célunk, hogy a tömegsír nagy közös káoszából szétválogassuk az egyes egyéni csontvázelemeket, hogy a megalázó módon halomba dobált emberek maradványai, megfelelő végtisztesség mellett, egyéni sírokba kerülhessenek a 2026-ra kialakítandó mohácsi katonai temetőben

– hangsúlyozta dr. Pálfi György.

Az SZTE Embertani Tanszék doktoranduszai a mohácsi III. számú tömegsír feltárásán dolgoznak
Az SZTE Embertani Tanszék doktoranduszai a mohácsi III. számú tömegsír feltárásán dolgoznak. Fotó: Bereczki Zsolt.

A csatatér azonosításához is hozzájárulhat a tömegsír feltárása

A csontmaradványok kiemelésekor felfedeztek egy olyan puskagolyót, amelynek mérete megegyezik a tömegsírtól 4-5 kilométerre található területen fellelt golyókéval. A közeljövőben intenzív régészeti kutatómunka várható azon a területen, mert a régészek meg szeretnék találni a mohácsi csata legvalószínűbb helyét, hogy ott majd egy méltó emlékműnél idézhessük föl az 500 évvel korábbi harc fordulópontjait.

A hosszú távú tervek között a terepantropológiai kutatás kiterjesztése, továbbá paleopatológiai, paleomikrobiológiai, radiológiai, izotópos és genetikai vizsgálat is szerepel. Ezek – többek között – az elhunytak földrajzi eredetének, így a Mohácsnál Szulejmán csapatai ellen harcoló haderő összetételének a tisztázásához is hozzájárulhatnak

– magyarázta az SZTE Embertani Tanszék vezetője.

2026-ra a mohácsi emlékpark megújul és jelentős múzeumi bemutatótérrel gazdagodik, ahol közkinccsé teszik majd – többek között – a Szegedi Tudományegyetemről a „Mohács 500” projektbe bekapcsolódó antropológusainak és további kutatócsoportjainak a tudományos eredményeit.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mohács

áasatások

történelmi lelet

emlékhely