Koronavírus: a legfiatalabb hazai áldozat tegnap egy 29 éves nő volt

MTI   
  Megosztom
Koronavírus: a legfiatalabb hazai áldozat tegnap egy 29 éves nő volt

Az elmúlt 24 órában meghalt 160, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6280 főre emelkedett.

Az elmúlt 24 órában 3221 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 259 588 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Kórházban 7945 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 661-en vannak lélegeztetőgépen - közölte Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Területi eloszlásban Budapesten (53 263) és Pest megyében (33 611) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (16 170), Borsod-Abaúj-Zemplén (15 381), Hajdú-Bihar (14 336) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (13 197). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (4460).

Hatósági házi karanténban 45 957-en vannak, a mintavételek száma 2 187 555-re emelkedett.

Elhangzott, hogy egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbított: a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés január 11-ig fennmarad.

A szentestére vonatkozó szabályokról december 21-én döntenek

December 31. azonban nem lesz kivétel, a szilveszteri bulikat és utcabálokat idén nem lehet megtartani.

Kiderült, hogy a kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, és elindult a www.vakcinainfo.gov.hu honlap, ahol már lehet jelezni az igényeket a védőoltásra. A nyugdíjasokat Müller Cecília országos tisztifőorvos levélben is tájékoztatja a regisztráció lehetőségéről, ők a levélhez mellékelt adatlap kitöltésével és visszaküldésével jelezhetik igényüket az oltásra.

A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, beadása az oltási terv szerint történik, elsőbbséget élveznek majd az egészségügyi dolgozók.

Közölték, hogy a vártnál alacsonyabb részvétel mellett és alacsony fertőzöttséggel zárult a célzott csoportos tesztelés első és második köre a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozóknál. Az első körben 181 506-an teszteltették magukat, 2,44 százalékuknak lett pozitív a mintája. A második körben 186 143-an éltek a lehetőséggel, és csak 1,9 százalékuknak lett pozitív eredménye. A célzott csoportos gyorstesztek száma hozzáadódott a honlapon látható mintavételi adatokhoz.

A gyorstesztelés a kormányhivatalok és járási hivatalok dolgozóival folytatódik

Az egészségügyi és szociális dolgozók tesztelése szintén folytatódik, ez esetben az intézmények maguk szervezik a tesztelést, amelyhez a kormányhivatalok biztosítják a gyorsteszteket.

Fontos még:

  • Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben.
  • Az élelmiszerüzletekbe, patikákba, drogériákba hétköznapokon 9 és 11 óra, hétvégén 8 és 10 óra között csak a 65 év felettiek léphetnek be.
  • Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva, leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
  • A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek.
  • A 10 ezernél több lakosú települések egyes, a polgármester által kijelölt közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység közben, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
  • Minden gyülekezés tilos.
  • Az éttermek vendéget, a szállodák turistákat nem fogadhatnak. Minden rendezvény - köztük a kulturális események, karácsonyi vásárok - megtartása tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények, különösen a fitnesztermek, fedett uszodák, múzeumok, könyvtárak, mozik, állatkertek és korcsolyapályák használata tilos.
  • A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rendben, a középiskolák és egyetemek digitális munkarendben működnek.
  • Magán- és családi rendezvényeken (például születésnapon) legfeljebb 10-en, temetésen maximum 50-en vehetnek részt. Esküvő csak lakodalom nélkül tartható meg.

  • A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló fizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig.

Az operatív törzs jelenleg 275 óvodában egy-egy csoportot, 101 óvodában és 73 iskolában az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, és 522 iskolában egy-két osztályt, 42 iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

koronavírus

operatív törzs

halálozási adatok

járványhelyzet

járványügy