Borzalmas pusztítás: védett állatok tetemével van tele az iszap a mederkotrás miatt

HelloVidék   
  Megosztom
Borzalmas pusztítás: védett állatok tetemével van tele az iszap a mederkotrás miatt

Sok kétéltű, halak, rovarok, más puhatestű és gerinces állatok ilyenkor telelnek ugyanis, vagyis sokuk beássa magát az iszapba, vagy a parti talajba vájt üregekbe húzódik vissza.

A halak, kétéltűek és más gerinces állatok telélési időszakában kezdték meg az Ively-ér kotrását, írta meg a Napi.hu. A kihányt iszapban rengeteg elhullott élőlényt találtak.

Szeptemberben hirdették ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság közbeszerzésének eredményét a taktaközi-öntözőrendszer rekonstrukciójára. A feladat része a csatorna megtisztítása, amely a környék cserjeirtásával, fakitermeléssel és egy közel 5 kilométeres szakaszon az iszap mederből való kitermelésével jár. A feladat elvégzésére 68 480 000 forintot költenek. A mederkotrást a téli időszakban már el is kezdte a kivitelező cég, ami jelentős ökológiai pusztítással jár.

A Tokaji Természetvédelmi Egyesület már a munkálatok elején figyelmeztetett, hogy nyáron, amikor az iszapban kevesebb élőlény van, ideálisabbak a körülmények a munkálatokhoz. Közösségi oldalukon ezt írták most:

Sok állatnak csak a maradványait tudtuk kimutatni, mert vagy a területen vadászó madarak, vagy a vizes élőhely melletti úton közlekedő autók végeztek a félig megdermedt és parton vergődő egyedekkel.

Képeket is közzétettek az elhullott élőlényekről, amelyeken látható például elpusztult vöröshasú unka, vagy elpusztult réti csík is. Az állatok mind védettek.

Képek, hírek a tegnapi nap eseményeiről

Önkéntesek segítségével sikerült egy rövid szakaszt alaposabban átnézni és...

Közzétette: Tokaji Természetvédelmi Egyesület2020. december 11., péntek

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság később jelezte, hogy a Szerencsi Rendőrkapitányság természetkárosítás bűntett miatt rendelt el nyomozást, és szakértők bevonásával vizsgálja az eset körülményeit.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

természetkárosítás

tokaj

mederkotrás

rendőrség