Kásler Miklós: újra kell szervezni a magyar járványügyi rendszert is

MTI   
  Megosztom
Kásler Miklós: újra kell szervezni a magyar járványügyi rendszert is

Kórházigazgatókat nevezett ki pénteken Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A klinikai központok, budapesti centrumkórházak és megyei kórházak vezetőinek megbízatása 2021. január elsejétől lesz hatályos.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-hez eljuttatott közleményében idézte a minisztert, aki a kinevezések átadása előtti beszédében hangsúlyozta: az egészségügyet minden részletében átszervezik, ami érinti az Emmit is. Létrejön az Országos Kórház Főigazgatóság, hogy a megyei kórházakat segítse, összetartsa, a szakmapolitikai döntéseket végrehajtsa, különös tekintettel a gazdasági és finanszírozási kérdésekre - tette hozzá.

Kásler Miklós kiemelte, a magyar egészségügy átalakítása előtt "meg kell oldani a négy legfontosabb feladatot": ki kell építeni az általános betegellátási rendet az alapellátástól a megyei kórházakig, biztosítani kell az öt legsúlyosabb népegészségügyi jelentőségű betegségcsoport ellátását és újra kell szervezni a magyar járványügyi rendszert. Negyedik feladatként azoknak az embereknek az ellátását hangsúlyozta, akik szociálisan és egészségügyileg is kiszolgáltatottak.

A miniszter leszögezte: "törvényes, átlátható és egyértelmű viszonyokat szeretnének kialakítani, melyekhez nélkülözhetetlen az állami és a magánegészségügy szétválasztása, hiszen mindkettőre szükség van, de rendezett viszonyok között".

Kásler Miklós beszédében az alapellátás átszervezését és az öt nemzeti program működését is nehéz feladatnak értékelte, mivel az állami és a magán ellátórendszer "szinte kibogozhatatlanul összefonódott".

Ezen szeretnénk változtatni, és ehhez kerestünk megfelelő embereket. Arra kérem Önöket, Titeket, hogy ebben legyetek segítőim, és legyetek társaim

- szólt a résztvevőkhöz a miniszter.

Az Emmi közleménye szerint a klinikai központok közül a Pécsi Tudományi Egyetem, a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ és a Debreceni Egyetem igazgatója, míg a budapesti centrumkórházak közül a Dél-Pesti Centrumkórház, a Dél-Budai Centrumkórház és a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház vezetője vehette át kinevezését.

A megyei kórházak közül a Kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház, a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza, a gyulai Békés Megyei Központi Kórház, a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház, a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, a szolnoki Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet, az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet, a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, a kistarcsai Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, a kaposvári Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, a tatabányai Szent Borbála Kórház, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház, a szekszárdi Tolna Megyei Balassa János Kórház, a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház, a hódmezővásárhelyi Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ, a dunaújvárosi Szent Panteleon Kórház-Rendelőintézet és a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet igazgatója kapta meg kinevezését pénteken - olvasható az Emmi közleményében.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

egészségügy

kórház

kórházigazgató

kásler miklós