Koronavírus: ez vár arra, aki idén kórházban tölti a karácsonyt

HelloVidék   
  Megosztom
Koronavírus: ez vár arra, aki idén kórházban tölti a karácsonyt

A vidéki koronavírus-ellátó központban az izoláció szükségessége miatt csak a végstádiumú betegekhez tudnak egy, maximum két hozzátartozót beengedni, beöltözve három óránál tovább a hozzátartozó sem maradhat.

Minden követ megmozgat a kórházakban dolgozó egészségügyi személyzet azért, hogy az intézményekben gyógyuló betegeknek minél meghittebbé tegyék az ünnepet. Adventi koszorút, gyertyákat tesznek ki, illetve karácsonyfát állítanak azért, hogy szebbé varázsolják a pácienseknek az ünnepi időszakot. A betegek egyházi személyektől, sok esetben pszichológustól is segítséget kérhetnek, a haldoklóktól pedig a látogatási tilalom ellenére is elbúcsúzhatnak a hozzátartozók, írja a Magyar Nemzet.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Koronavírus-ellátó központjában az egészségügyi személyzet vállalta, hogy internetes kapcsolatot hoznak létre az intézmény informatikai eszközei­nek használatával, hogy legalább karácsonykor személyes kapcsolat jöhessen létre a páciensek és hozzátartozóik között, hiszen a Covid-osztályon csak a nagyon súlyos betegeket lehet látogatni. Mint írják:

az ilyen, dátumhoz köthető ünnepek különösen fontosak az olyan beteg embertársainknak, akik valóban nem tudhatják, hány közös ünnepet tudnak még eltölteni szeretteikkel.

A súlyos onkológiai betegekre különösen igaz ez a megállapítás, és ilyenkor a kezelőszemélyzet is érzi, hogy nagyon fontos a betegeknek az ünnep megélése.

Karácsonykor nagyon ritka kivételtől eltekintve nincsenek kezelések, így a kórházban csak azok a betegek maradnak, akiknek a hazabocsátása egészségügyi okokból nem lehetséges vagy a szerető családi háttér nem áll rendelkezésre. Minden kórházi osztályon, onkológiai osztályon próbálják a körülményeket ilyenkor egy kicsit ünnepibbé tenni, gyakorlatilag mindenhol van karácsonyfa, szaloncukor vagy más apró kedvesség.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ tájékoztatott arról is, hogy

Nem koronavírusos haldoklók esetében az időt nem szokták korlátozni, persze vannak olyan időszakok, amikor nem lehetnek jelen látogatók, ilyen a vizit és az invazív beavatkozások. Haldokló daganatos betegek esetében ugyanis teljesen természetes, hogy a közvetlen hozzátartozók az utolsó órákat, néhány napot a beteg mellett tölthessék. A járványügyi szabályokat a hozzátartozóknak természetesen ugyanúgy be kell tartaniuk.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

kórház

karácsony

pécsi tudományegyetem klinikai központ

koronavírus-ellátó központ