Ilyen nem sok helyen van: mobil iglukban lakhatnak a hajléktalanok a vidéki városban

HelloVidék   
  Megosztom
Ilyen nem sok helyen van: mobil iglukban lakhatnak a hajléktalanok a vidéki városban

Az igluk egyrészt mobilak, könnyen tisztíthatók, tűzállók, másfelől körülbelül 15 Celsius fokkal melegebb hőmérsékletet biztosítanak – a benne fekvő ember testhője által – a külső környezethez képest.

A közterületeken tartózkodó hajléktalanok biztonságos elszállásolásához, éjszakai alvásához ítélt meg egymillió forintos támogatást a közelmúltban a nagykanizsai polgármester, Balogh László. Az összegből összehajtható, jó hőszigetelésű, vízálló, polifoamból készült igluk beszerzését tervezi a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete, számolt be a Zaol.hu.

A vöröskereszt megyei szervezete levélben fordult korábban a polgármesterhez, amiben az önkormányzat anyagi segítségét kérték a hajléktalanellátás színvonalának javításához. Mint írták: egy francia mérnök találmányát alapul véve összehajtható, jó hőszigetelésű, vízálló, poliafoam anyagból készült igluk beszerzését tervezik, amelyek egyrészt mobilak, könnyen tisztíthatók, tűzállók, másfelől körülbelül 15 Celsius fokkal melegebb hőmérsékletet biztosítanak – a benne fekvő ember testhője által – a külső környezethez képest.

Úgy gondoljuk, hogy ezzel a lehetőséggel a hajléktalanszálló közelébe hozhatók az utcán és egyéb, lakhatásra alkalmatlan helyen élő emberek. Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi járványhelyzet szempontjából is fontos a hajléktalanok intézmény-közelisége, hiszen így napi szinten figyelemmel kísérhetjük egészségi állapotukat

- nyilatkozta Szőlősi Márta, a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezetének vezetője. Becslések szerint városszerte 15-20 olyan hajléktalan él, akinek megoldást jelentene a mobil iglu használata. Az iglukat az intézmény Csehországból kívánja megrendelni és a hajléktalanszálló előtti szabad területre szeretné felállítani. A tíz darab iglu – szállítási költséggel együtt – körülbelül 600 ezer forintba kerülne.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hajléktalan

iglu

hajléktalanszálló