A járványszakember elárulta: mikortól indulhat a tömeges oltás Magyarországon

Pénzcentrum   
  Megosztom
A járványszakember elárulta: mikortól indulhat a tömeges oltás Magyarországon

Március-áprilisban megkezdődhet a tömeges oltás Magyarországon, vakcina biztosan lesz - jelentette ki Ócsai Lajos. Ugyanakkor a járványügyi szakember szerint az alacsony oltási hajlandóság többek között annak is köszönhető, hogy a lakosság járványügyi és egészségügyi tudása nem nevezhető kielégítőnek, és ez nem csak a COVID-vakcina kapcsán érzékelhető. Kifejtette, a lakossággal direktebb módon kellene kommunikálni, a 60 év felettieknek pedig azt üzente: ha túl akarják élni a járványt, oltassák be magukat - írja a Pénzcentrum.

Még mindig hirdeti vakcina-előfoglalási szolgáltatását a Nemzetközi Oltóközpont nevű magánrendelő: fejenként 5 ezer forintért lehet feliratkozni a várólistára, a cég pedig, amint be tudja szerezni a koronavírus elleni védőoltást, elkezdi beadni azoknak, akik feliratkoznak. Egy tájékoztatót is beszúrtak az oldalra, hogy ők nem a hivatalos állami vakcinaregisztrációs felület:

Azt gondolhatnánk, hogy így akár hamarabb is beoltathatjuk magunkat, mint ahogy az állami rendszerben "sorra kerülünk", ám Ócsai Lajos szerint két okból sem valószínű a közeljövőben, hogy egy magáncég is vakcinához juthat: egyrészt a kormányok felvásárolják a védőoltásokat, magánszolgáltatóknak jó ideig egyáltalán nem adnak a gyártók.

Másrészt a magyar állam ezt a vakcinát ingyenessé tette. Egy magánszolgáltató pedig ingyenesen védőoltást nem végez. Ebben a hirdetésben is benne van, hogy az 5 ezer forintos foglalás fejében milyen plusz szolgáltatást nyújtanak, ha oda jutnak, hogy oltani fogják az embereket. De biztosan nem kapják meg előbb a vakcinát, mint a magyar állam, azt megkerülve nem tud oltóanyagot beszerezni. Ha netán valahol külföldön a koronavírus-vakcina kereskedelmi forgalomba kerül - amit még jó időre előre kétlek -, akkor európai törzskönyvű vakcinát behozhat, de így viszont nem lesz ingyenes az oltás

- magyarázta a járványügyi szakember, aki korábban az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának főosztályvezetője is volt. Hozzátette, már a hirdetés megjelenésekol furcsállta a szolgáltatást, ahogyan azt is, hogy egyes magánszolgáltatók az ingyenes influenza elleni védőoltásokra is előfoglalásokat vettek fel.

Amúgy is kevesen akarják oltatni magukat, úgyhogy nem hiszem, hogy a piacon egy olyan szuper igény megjelenne, ami náluk csapódik le. Esetleg most még lenne rá kereslet, de mire a vakcinák kereskedelmi forgalomba kerülnek, addigra mindenki sorra fog kerülni az állami rendszerben, aki egyáltalán oltakozni akar

- mondta Ócsai Lajos.

Ekkor indulhat a tömeges oltás Magyarországon

A járványügyi szakember szerint elég gyorsan elkezdhetnek tömegeket oltani hazánkban, ha jól megszervezik. Hiszen a Pfizer-féle vakcinából 4 millió adagot rendeltünk, ez 2 millió ember beoltására elég, és még más cégeknél is lekötött a kormány oltóanyagot.

A cikk folytatása a Pénzcentrum oldalán olvasható...

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

járvány

járvány elleni védekezés

koronavírus

oltás