Visszakapja a vízi életét: ezt a magyarországi Duna-ágat készülnek rehabilitálni

HelloVidék   
  Megosztom
Visszakapja a vízi életét: ezt a magyarországi Duna-ágat készülnek rehabilitálni

A Duna Bács-Kiskun megyei szakaszán, a folyótól keletre húzódó Bezerédi Duna-ág az utóbbi évtizedekben olyan mértékben feltöltődött, hogy a területére egykor jellemző ártéri élővilág egyre inkább visszaszorult - olvashatjuk mai sajtóközleményükben.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ezért „A Bezerédi-Duna-ág rehabilitációja” című projekt keretében egyrészt mederkotrási munkálatokat végzett, másrészt a mellékág vízpótlását elősegítő építményeket helyezett el a területen.

A vízfelület felső torkolatánál már kiegészítették a korábban meglévő mederelzárást, a mellékág alsó részén pedig egy gát épült, amely lehetővé teszi a Duna apadásakor a víz visszatartását.

A beruházások eredményeinek vizsgálatát a pályázat keretében beszerzett, terepi megfigyeléshez, monitorozáshoz, adatfeldolgozáshoz és adattovábbításhoz szükségeseszközök fogják segíteni. Ezen eszközök: terepjáró, motorcsónak, relaszkóp, fényképezőgép, terület határjelző cölöpök, tablet, GPS készülékek, vízmélységmérő berendezés, napelemes villanypásztor rendszer, motoros kaszák és terepmotor.

- írják.

A munkálatok eredményeképpen a Bezerédi-Duna-ág ismét visszanyerheti eredeti, természetes élővilágát, védett és fokozottan védett fajok telepedhetnek meg a környezetében.

A címlapkép illusztráció, forrása: MTI / Balogh Zoltán

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

duna

bezerédi duna-ág

rehabilitáció

természetvédelem

természetvédelmi terület