Brutális pusztítást végeznek ezek a madarak a Balatonnál: nagyon durván elszaporodtak

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális pusztítást végeznek ezek a madarak a Balatonnál: nagyon durván elszaporodtak

Bár természetvédelmi oltalom alatt vannak, de manapság annyira elszaporodtak, hogy az már elviselhetetlen méreteket ölt. Naponta egy kiló halat is befal egy-egy madár.

Tetemes károkat okoz a baltikumi vonuló kárókatonák étvágya a Balatonnál és a környező halastavaknál, naponta egy kiló halat is befal egy-egy madár, írja a Sonline.hu.

– nyilatkozta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. A tógazdák kérésére a természetvédelmi hatóság kilövési, illetve riasztási engedélyt adhat, de ez csak a kijelölt területeken és időpontban, meghatározott példányszámra érvényesíthető. Tavaly 800 madarat ejtettek el, ennek 90 százalékát tógazdaságok területén.

Idén a Balatonon két helyszínen – Tihany­ban és Alsóörsön – gyéríthetik az állományt, de partról kézzel fogható eredményt elérni nem lehet. Sajnos a Balaton vízterületén nem lőhető a kormorán, mivel a hatóság szerint a gyérítés zavarná a védett, vonuló madarakat is. Csakhogy a kárókatona jelenléte is zavarja őket, ahogyan a halállományt is

- fejtette ki a szakember. A madarak közvetlen kárt okoznak a hal elfogyasztásával, de közvetett kárt is okoznak a halak megsebzésével, parazitás halbetegségek terjesztésével, és a telelő, nyugalmat igénylő halállományok megzavarásával. Ürülékükkel a fák épségét is veszélyeztetik.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

kárókatona

kormorán

hal

természetvédelmi oltalom