Brutális pusztítást végeznek ezek a madarak a Balatonnál: nagyon durván elszaporodtak

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális pusztítást végeznek ezek a madarak a Balatonnál: nagyon durván elszaporodtak

Bár természetvédelmi oltalom alatt vannak, de manapság annyira elszaporodtak, hogy az már elviselhetetlen méreteket ölt. Naponta egy kiló halat is befal egy-egy madár.

Tetemes károkat okoz a baltikumi vonuló kárókatonák étvágya a Balatonnál és a környező halastavaknál, naponta egy kiló halat is befal egy-egy madár, írja a Sonline.hu.

– nyilatkozta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. A tógazdák kérésére a természetvédelmi hatóság kilövési, illetve riasztási engedélyt adhat, de ez csak a kijelölt területeken és időpontban, meghatározott példányszámra érvényesíthető. Tavaly 800 madarat ejtettek el, ennek 90 százalékát tógazdaságok területén.

Idén a Balatonon két helyszínen – Tihany­ban és Alsóörsön – gyéríthetik az állományt, de partról kézzel fogható eredményt elérni nem lehet. Sajnos a Balaton vízterületén nem lőhető a kormorán, mivel a hatóság szerint a gyérítés zavarná a védett, vonuló madarakat is. Csakhogy a kárókatona jelenléte is zavarja őket, ahogyan a halállományt is

- fejtette ki a szakember. A madarak közvetlen kárt okoznak a hal elfogyasztásával, de közvetett kárt is okoznak a halak megsebzésével, parazitás halbetegségek terjesztésével, és a telelő, nyugalmat igénylő halállományok megzavarásával. Ürülékükkel a fák épségét is veszélyeztetik.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

kárókatona

kormorán

hal

természetvédelmi oltalom