Hihetetlen: 2300 éves leletet használt kaspónak egy kistiszaháti asszony

HelloVidék   
  Megosztom
Hihetetlen: 2300 éves leletet használt kaspónak egy kistiszaháti asszony

2015-ben egy amatőr helytörténész szúrta ki, hogy az asszony kaspója valószínűleg még Jézusnál is idősebb. A kelta edény tizenegy évig kaspó volt, néha olajjal kenegették, hogy szebb legyen.

Homokhordás közben, még 2004-ben talált egy edényt egy kistiszaháti asszony. Megtetszett neki, hazavitte. Tizenegy évig kaspóként használta, néha olajjal kenegette, hogy szebb legyen.

- számolt be a meglepő történetről a Szabad Európa.

Azt gondoltuk, hogy régebben valamelyik öregasszony hagyta itt ezt a köcsögöt, aki szintén homokért jött. Nem tulajdonítottunk neki nagy jelentőséget. Mondjuk, annyiban különleges volt ez az edény, hogy volt fedele is, és benne volt egy csecsemő koponyája

- nyilatkozott a lapnak Nagy István, aki 1991-ben fedezte fel először a különleges leletet egy illegális homokbányánál. Azt is elmondta, hogy mellette még porladófélben lévő csontokat is találtak. Végül nem vitték haza az edényt.

A férfi nővére 13 évvel később újra megtalálta az edényt, ugyanott: 2004-ben Nagy Irénke a férjével ment el homokért a bányához, az udvart akarta felszórni vele.

Mi csak homokot kerestünk, nem edényeket. De nagyon megörültem neki, amikor megtaláltuk, mert szép volt. Megtetszett nagyon. Hazavittem, és virágot tartottam benne vagy 11 évig. Kaspónak használtam. Gondoltuk, hogy régi, azt gondoltuk, hogy vagy 50-60 éves lehet. Néha azért bekentem egy kis olajjal, hogy szebb legyen

- mondta el az asszony, akit 2015-ben egy amatőr helytörténész, Karászi Zsolt világosított fel arról, milyen kincsnek van a birtokában. Ő hívta fel a Jósa András Múzeumot. Az intézmény régésze, Jakab Attila megállapította, hogy a kelta edényt a késő vaskorban készítettek a Kr.e. 5-1. század között. Jó eséllyel egy sírhoz tartozott. A 2300 éves kelta edény szinte tökéletes állapotban maradt fent, eszmei értéke felbecsülhetetlen.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

lelet

régészeti lelet

régészet

jósa andrás múzeum

kelta