Mégsem lehet lombkorona-ösvényt építeni a védett balatoni területen: döntött a bíróság

HelloVidék   
  Megosztom
Mégsem lehet lombkorona-ösvényt építeni a védett balatoni területen: döntött a bíróság

A Pécsi Törvényszék jogerős döntése értelmében meg kell vizsgálni, hogy a beruházás várhatóan jelentős környezeti hatással jár-e. A polgármester szerint az Európában egyedülálló, cölöpökön álló magasösvényről csodálatos lenne a balatoni panoráma.

383 millió forint állami támogatást kapott a balatonboglári önkormányzat a várdombi magasösvény fejlesztésére tavaly, de egyelőre nem tudnak nekikezdeni a beruházásnak, írja a 24.hu. A Magyar Természetvédők Szövetsége egy bejelentést követően megkereste az EMLA Egyesületet, végül bíróságon mondták ki, hogy

Az egyesület ügyvédje, Kiss Csaba azt nyilatkozta, hogy a Pécsi Törvényszék jogerős döntése értelmében meg kell vizsgálni, hogy a beruházás várhatóan jelentős környezeti hatással jár-e.

A beruházás a polgármester, Mészáros Miklós korábbi jellemzése szerint "egy Európában egyedülálló, cölöpökön álló magasösvény kialakításáról szól a Várdomb gerincén, ahol a magas fák tetejével azonos szintről lehet majd csodálni a páratlan balatoni panorámát. A terveket évekig kellett formálni a környezetvédők elvárásai miatt, végül sikerült megtalálni egy mindenki számára elfogadható, kevesebb földmozgatással járó technológiát a kivitelezéshez." Az acélszerkezetes lombkorona-sétány 15 darab tartóoszlopból állna, 240 méter hosszan húzódna, és az ösvény 1,4 méter széles lenne, két végén fel- és lejáró lépcsőkkel.

A Somogy Megyei Kormányhivatal tavaly nyáron engedélyezte a lombkorona-sétánynak és a kiegészítő elemeinek építését a védett területen. Az önkormányzat engedélyezési tervében az állt, hogy a vázlattervet előzetesen egyeztették a Kaposvári Járási Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Természetvédelmi Osztályával, később helyszíni bejárást tartottak egy természetvédelmi szakügyintézővel, valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársával. Az elhangzott javaslatokat beépítették a végleges tervbe, így változtattak a lombkorona-ösvény végleges nyomvonalán is. Ennek ellenére most mégis az a helyzet állt elő, hogy külsős szakértőknek kell majd dönteniük a terület sorsáról.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

lombkoronaösvény

balatonboglár

építkezés

beruházás